ГоловнаПолітика

Україна подала до ЄСПЛ скаргу за вивезених у РФ дітей зі Сніжного

Павло Петренко дав Росії 48 годин, щоб повернути дітей на Батьківщину

Україна подала до ЄСПЛ скаргу за вивезених у РФ дітей зі Сніжного
Павел Петренко
Фото: comments.ua

Мін'юст України звернувся до Європейського суду з прав людини з проханням зобов'язати Росію передати Україні викрадених терористами дітей-сиріт зі Сніжного і вивезених у Ростовську область.

Про це на брифінгу сказав міністр юстиції Павло Петренко, передають

"Українські Новини".

"Мін'юст... підготував і подав заяву до ЄСПЛ згідно з порядком, передбаченим 39 правилом Конвенції про захист прав людини про вжиття негайних заходів реагування в разі існування загрози життю і свободі людини", - сказав він.

За його словами, українська сторона до кінця дня п'ятниці очікує офіційної реакції від Росії на вимогу повернути дітей.

"Якщо російські посадовці не хочуть увійти в історію поряд з африканськими й азіатськими диктаторами, які, крім військових злочинів, ще й тероризували, крали дітей, мирне населення, вони мають 48 годин для того, щоб передати українських дітей-сиріт нашому генеральному консулові, який зараз перебуває в Ростовській області", - заявив Петренко.

При цьому в МЗС України заявили, що цей інцидент можна кваліфікувати як міжнародне викрадення.

"Враховуючи відсутність дозвільних документів на вивезення дітей за кордон, є всі підстави кваліфікувати такі дії зловмисників як міжнародне викрадення і незаконне переміщення дітей. Ми вважаємо, що позиція Росії, яка робить українських дітей заручниками її політичної та пропагандистської гри, повинна отримати належну оцінку міжнародної спільноти", - повідомив "Інтерфакс-Україна" спікер МЗС Євген Перебийніс.

Він додав, що МЗС України офіційно звернулося до іноземних держав і міжнародних організацій з проханням невідкладно втрутитися в ситуацію, щоб забезпечити негайне повернення українських дітей на Батьківщину, а також "рішуче засудити злочинні дії, що призвели до їх викрадення та незаконного перевезення на територію Росії".

Як повідомляли, 12 червня групу дітей із м. Сніжного (Донецька обл.), які прямували на оздоровлення в Дніпропетровську область,

перехопили озброєні люди. Згодом автобус з дітьми перетнув кордон із РФ через контрольований сепаратистами КПП "Довжанський" (Луганська обл.).

Зараз 16 дітей перебувають у місті Донецьк Ростовської області Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram