ГоловнаПолітика

Москаль назвав керівників трьох груп снайперів на Майдані

Документи про підготовку спецоперації з зачистки Майдану депутат "банально купив"

Москаль назвав керівників трьох груп снайперів на Майдані

Голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради щодо подій на Майдані Геннадій Москаль оприлюднив прізвища керівників трьох груп снайперів, які діяли під час спроби зачистки Майдану у лютому.

У своєму "Фейсбуці" Москаль повідомив, що "банально купив за гроші" документи, де викладено план та прізвища відповідальних за зачистку Майдану, оскільки ні СБУ, ні МВС не надали ТСК жодних серйозних документів.

Перший документ, витримки з якого наводить Москаль, називається "Оперативний задум нейтралізації екстремістської діяльності учасників протестних заходів" і розроблений Антитерористичним центром СБУ (АТЦ).

У ньому зафіксовано, що в рамках спецоперації щодо зачистки Майдану "Бумеранг" повинна діяти група снайперів для підтримки вогнем основних груп захоплення.

"Розподіл особового складу штурмової групи, розрахунок озброєння і спеціальних засобів і взаємодію між підрозділами покладено на керівника штурмової групи полковника Володимира Човганюка. Виконавець: Центр спеціальних операцій "А" СБУ. Відповідальний: Присяжний Олег Володимирович", - сказано в документі.

Пунктом 5 цього оперативного задуму чітко зафіксовано розташування снайперських пар: "Розміщення снайперських пар на дахах і в приміщеннях будівель (вул.Хрещатик, 7/11, 13, 19, 22). Довідково: У разі необхідності буде задіяно вертоліт МІ-8. Виконавець.: ВВ МВС, ЦСО "А" СБУ".

Наступний документ, який цитує Москаль, - "План проведення спеціальної операції". У ньому, зокрема, визначено, що "До складу групи прикриття і вогневої підтримки та групи снайперів входять: - група прикриття і вогневої підтримки 2-го управління - 10 співробітників,  придані підрозділи МВС України старший: п-к Шайтанов В.А.- група снайперів - 7 співробітників, старший: п/п-к Бичківський А.М. заступник: м-р Бублик О.В".

"Тобто полковник Служби безпеки України Шайтанов В.А., згідно з цим планом, очолював  групу прикриття та вогневої підтримки, набраної з числа співробітників 2-го Управління спецпідрозділу “Альфа” СБУ, до якої були прикомандировані ще 10 співробітників підрозділів МВС України. На період зазначених подій саме полковник Шайтанов В.А. був начальником 2-го управління спецпідрозділу "Альфа", - пише Москаль.

Він зазначив, що Шайтанова необхідно терміново викликати на допит щодо інформації про склад всієї групи прикриття і вогневої підтримки, прізвища 10 співробітників підрозділів МВС, прикомандированих до його групи.

"За моєю інформацією, всі вони були озброєні автоматами Калашникова і снайперськими гвинтівками", - додав Москаль.

Депутат пише, що старший другої групи снайперів з числа 7 співробітників СБУ, підполковник Бичківський, - це саме та людина, яка мала позивний "Мирон", що фігурує в переговорах снайперів, викладених в Інтернет депутатом Анатолієм Гриценком.

Москаль повідомив, що Шайтанов, Бичківський і Бублик проігнорували неодноразові виклики на засідання ТСК: "Служба безпеки України направляє відписки, що хтось із них на лікарняному, а інші задіяні в АТО".

"Повідомляю, що до 2003 року сьогоднішній підполковник Бичківський був діючим співробітником ФСБ Росії, а в 2008 році призначений начальником снайперського відділу Управління "Альфа" СБУ", - додав Москаль.

За даними голови ТСК, голова СБУ Олександр Якименко особисто віддавав Центру спеціальних операцій "А" СБУ незаконний наказ взяти участь у силовій підтримці розгону мітингувальників на Майдані Незалежності.

Окрім цього, депутат оприлюднив схему з місцем розташування снайперських груп - це дах готелю "Україна" і дах Укрспоживсоюзу (перехрестя Хрещатика та вул.Інститутської, навпроти Будинку профспілок).

Фото: https://www.facebook.com/hennadii.moskal

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram