ГоловнаПолітика

Сепаратисти вивезли в Росію частину захоплених дітей зі Сніжного (оновлено)

9 дітей залишилися в Україні, 16 перебувають у російському Новошахтинську

Сепаратисти вивезли в Росію частину захоплених дітей зі Сніжного (оновлено)
Архив
Фото: EPA/UPG

Захоплений сепаратистами автобус з 25 дітьми, який прямував зі Сніжного (Донецька область) на Дніпропетровщину, виїхав на територію Росії.

Про це повідомив на прес-конференції начальник Управління кримінальної міліції МВС з питань дітей Олексій Лазаренко.

У четвер вранці зі Сніжного в супроводі автомобіля ДАІ на оздоровлення в Дніпропетровську область автобусом виїхали 25 дітей, зокрема сироти та вихованці дитячих будинків сімейного типу. На одному з блокпостів ДНР автобус зупинили озброєні бойовики. У співробітників ДАІ відібрали мобільні телефони та супровідні документи на дітей.

Після цього бойовики скерували автобус через Красний Луч Луганської області на українсько-російський кордон до контрольно-пропускного пункту "Довжанський", контрольованого ДНР, де він перетнув кордон, незважаючи на відсутність необхідних документів.

За словами Лазаренка, кінцевою метою сепаратистів є Крим, у який вони мають намір потрапити через Керченську протоку.

Міністерство соціальної політики має намір звернутися до уповноваженого з прав дітей Росії із закликом захистити права цих дітей.

Згодом видання "Голос України" з посиланням на начальника служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації Віру Колчан повідомило, що в Росію вивезли 16 вихованців інтернату в Сніжному, а мама-вихователь дитячого будинку сімейного типу з двома рідними та сім'єю прийомних дітей категорично відмовилася покидати Україну і зараз повертається.

Зараз 16 вихованців інтернату і двоє вихователів перебувають у таборі для біженців у Новошахтинську.

За словами Колчан, бойовики завадили вивезти 30 вихованців будинку малюка в Краматорську.

"Усе було підготовлено до транспортування малюків віком від народження до трьох років, багато з них - із серйозними вродженими вадами здоров'я. Але напередодні хтось із персоналу "злив" інформацію представникам самопроголошеної "ДНР". Ті прийшли в будинок малюка ввечері, переночували, а вранці завадили вивезенню дітей", - повідомляє видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram