ГоловнаЕкономікаДержава

Росія готова знизити ціну на газ заднім числом

Україна не згодна на відновлення знижки за "харківськими угодами"

Росія готова знизити ціну на газ заднім числом
Александр Новак, министр энергетики РФ
Фото: pravdaurfo.ru

Якщо Україна погодиться на запропоновану Росією газову знижку, її буде введено заднім числом - з 1 квітня. Про це сказав міністр енергетики Росії Олександр Новак у Брюсселі.

За його словами, російська сторона пропонує відновити знижку, яка діяла за "харківськими угодами" з квітня 2010 року до 1 квітня 2014 року в розмірі $100 за тис. куб. м.

"Щодо гарантій надання знижки, ми тут пішли назустріч пропозиціям Єврокомісії, що протягом року, тобто протягом цього періоду, коли цього року повинне відбутися закачування газу в підземні газові сховища... ми готові надати відповідні, як я сказав, або гарантії, або підписати необхідні документи у вигляді протоколів, міжурядових угод. Тобто юридично форму можна знайти, це не питання, головне, щоб було бажання йти цим шляхом", - сказав Новак.

Український міністр енергетики Юрій Продан знову заявив, що пропозиція Росії неприйнятна. "Російська сторона не хоче сприймати інші механізми формування ціни, окрім варіанта знижки на експортні мита, яка оформлюється постановою російського уряду. Залишається єдиний механізм врегулювання ситуації - отримання відповіді від Арбітражного суду у Стокгольмі", - сказав він.

Він додав, що запропонований Росією механізм формування ціни газу є політичним і що Україна наполягатиме на тому, щоб формування остаточного рівня вартості газу прописувалося виключно в контракті і не залежало від додаткових рішень російських органів влади.

Міністр підкреслив, що Росія в березні вже продемонструвала, як вона може односторонньо скасовувати урядові рішення та денонсувати міжнародні угоди, від яких залежить рівень ціни на газ.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін вважає, що така позиція України заводить газові переговори у глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram