ГоловнаКультура

Мінкульт хоче перевести працівників культури на контрактну систему

Керівників культурних закладів призначатимуть на конкурсній основі

Мінкульт хоче перевести працівників культури на контрактну систему
Фото: Макс Левин

Міністерство культури ініціює переведення працівників культурних установ на контрактну систему, а призначення керівників таких установ - на конкурсну основу.

Про це повідомляє ZN.ua.

За даними видання, зараз розробляють проект "Про внесення змін до деяких законів України - про перехід на контрактну основу праці в закладах культури".

У першу чергу, зміни повинні торкнутися Закону України "Про культуру", оскільки він базовий для галузі.

До статті 21 цього Закону передбачають внести ключовий пункт про проведення конкурсів перед призначенням керівників культурних закладів. "Керівники закладів культури призначаються на посаду на конкурсній основі через укладання з ними трудового контракту", - пропонує законопроект.

Як відомо, нинішнє призначення керівників у заклади культури країни не завжди проводиться за "конкурсним принципом": часто такі призначення здійснюють рішенням зверху.

Зокрема, зміни торкнуться театрів. У зв'язку з цим очікується оновлення деяких статей "Закону України про театри і театральну справу".

Відповідно до проекту, "Діяльність художнього та артистичного персоналу театрів здійснюється на конкурсній основі відповідно до переліку, визначеного центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв". За результатами конкурсу укладається трудовий контракт у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України".

Як повідомляє "Дзеркало тижня", представники найбільших театрів України позитивно сприймають прийдешні зміни, зазначаючи при цьому, що важливо буде дотриматися соціальних зобов'язань перед тими працівниками театрів, які не можуть у повній мірі виконувати роботу, але чия роль для української культури дуже велика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram