ГоловнаПолітика

Сепаратисти організували роботу пункту пропуску на кордоні з Росією (оновлено)

У взаємодії з ними працюють російські прикордонники

Сепаратисти організували роботу пункту пропуску на кордоні з Росією (оновлено)
Архив
Фото: inforesist.org

У пункті пропуску "Должанський" у Луганській області на кордоні з Росією бойовики з терористичних організацій, які діють на Донбасі, самовільно організували "оформлення пропуску" громадян через держкордон.

Про це керівник Центру військово-політичних досліджень, представник групи "Інформаційний опір" (ІО) Дмитро Тимчук у своєму "Фейсбуці".

Зазначається, що з боку Росії у взаємодії з ними працюють російські прикордонники.

Раніше Держприкордонслужба України заявила про закриття низки пунктів пропуску (в т.ч. пункту пропуску "Должанський") на кордоні з Росією в Луганській області "у зв'язку з ситуацією з безпекою в регіоні".

Кабмін України від 5 червня схвалив рішення про припинення руху через низку пунктів пропуску в Луганській і Донецькій областях на кордоні з РФ. У списку також значиться пункт пропуску "Должанський".

Згідно з чинною договірною базою між Україною і РФ, у разі закриття однієї зі сторін пункту пропуску, інша сторона також зобов'язана припинити пропуск громадян через кордон на цій ділянці.

За даними "ІО", російська сторона була сповіщена про припинення діяльності пункту пропуску "Должанський" (і ще 7 таких об'єктів з українського боку).

"Проте російська сторона з незрозумілих причин грубо порушує двосторонню договірну базу, тісно співпрацюючи з терористами", - сказано в повідомленні.

У свою чергу, Державна прикордонна служба України повідомляє, що була змушена передислокувати кілька підрозділів Луганського прикордонного загону після низки боїв і блокувань роботи служби. Зокрема, це стосується пунктів пропуску у Донецькій області: "Маринівка - Куйбишеве"; у Луганській області: "Червонопартизанськ - Гуково", "Червона Могила - Гуково", "Новоборовці - Олексієво - Тузлівка", "Краснодарський - Донецьк", "Краснодарський - Нижній Швирьов", "Сєвєрний  - Донецьк", а також "Должанський - Новошахтинськ".

"Було направлено черговий лист прикордонній службі ФСБ Росії про необхідність припинення пропускних операцій у зазначених пунктах пропуску... Однак з незрозумілих причин прикордонна служба ФСБ Росії продовжує здійснювати пропуск через кордон у пункті пропуску "Новошахтинськ" (з української сторони пункт пропуску "Должанський") і порушує двосторонні домовленості і таким чином сприяє незаконному руху через державний кордон", - повідомляє прикордонна служба.

Прикордонне відомство поінформувало про це російську сторону.

З цього приводу прикордонне відомство поінформувало МЗС України і надало всю необхідну інформацію для реагування на міжнародному рівні. Окрім того, направлено черговий лист прикордонній службі ФСБ Росії про необхідність припинення пропускних операцій у зазначених пунктах пропуску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram