ГоловнаПолітика

Виборці повинні мати право відкликати чиновників, які не виконують обіцянок, - глава ENEMO

На думку Новотни, за фальсифікацію виборів повинна бути кримінальна відповідальність

Виборці повинні мати право відкликати чиновників, які не виконують обіцянок, - глава ENEMO
Фото: Макс Левин

Українські виборці повинні мати право відкликати чиновників, які не виконують передвиборних обіцянок.

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив голова міжнародної наглядової місії ENEMO Пітер Новотни.

"Я думаю, що виборці завжди мають шанс. Якщо вони обрали політика на 4-5 років і якщо ця людина не виконує своїх обіцянок, дуже важливо дати виборцям шанс відкликати такого політика із займаної посади раніше від терміну. Але важливо уточнити, що можна відкликати окремого політика, наприклад мера, чи навіть президента, але не парламент чи місцеву раду. Така практика, наприклад, існує в Словаччині. Це теж дуже важливий, але складний інструмент демократії", - зазначив Новотни.

За його словами, члени українських виборчих комісій доволі добре підготовлені, але головною проблемою є те, що "партії і кандидати, особливо технічні, часто змінюють членів комісій. Іноді ці люди навіть не знають, де вони призначені членами комісій. Це політична гра".

"Наприклад, у Словаччині на виборах або референдумі лише партії, представлені в парламенті, можуть бути номіновані в члени комісій. Звичайно, це добре, коли всі партії мають шанс бути представленими в комісіях, але якщо це штучні партії і кандидати, може потрібно прийняти рішення і дати шанс домінантним політсилам?" - припустив Новотни.

"З одного боку, добре, аби були професіонали, які представляють партії, з іншого боку, як це було 2012 року, вони були причетні до фальсифікацій, підписувалися за інших членів комісій. Потрібно, щоб була юридична відповідальність за такі порушення. Потрібно знайти спосіб, щоб у комісіях були представлені реальні політичні партії, а не технічні, які просто продають своє представництво іншим партіям. За такі порушення має бути кримінальна відповідальність. Адже члени виборчкомів продовжують робити ці порушення, але залишаються не покарані", - наголосив голова місії ENEMO.

Він зазначив, що в Європі фальсифікація документів або підписів - це доволі серйозний злочин: "Можливо, потрібно внести таку норму, що якщо хтось раз був причетний до порушень, то щоб удруге вже не міг стати членом виборчих комісій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram