ГоловнаПолітика

Німецький адвокат подав позов проти Росії через анексію Криму

Адвокат, який побував на Майдані з учасниками протестів, вирішив підтримати українців

Німецький адвокат подав позов проти Росії через анексію Криму
Фото: EPA/UPG

Адвокат з німецького міста Дуйсбурга Хайнц Йозеф Зер подав скаргу до Європейського суду з прав людини проти Росії через анексію Криму та проведення на півострові референдуму. Про це розповідає Радіо Свобода.

"Коли ти бачиш, що відбуваються протизаконні дії, то потрібно продумати засоби, якими цю протизаконність подолати. Я думаю, всі ці події в Україні - небезпечні для всієї Європи", - зазначив юрист.

У своїй заяві юрист звертається до статті 2 пункту 4 статуту ООН, згідно з якою всі члени ООН у своїх міжнародних відносинах повинні утримуватися від будь-якого застосування сили або загрози застосування сили, що порушує територіальну цілісність або політичну незалежність іншої держави або іншим чином суперечить цілям ООН.

Як пояснює адвокат Зер, відповідно до цієї статті, ні одна держава не має права здійснювати окупацію території іншої держави. Окупація Російською Федерацією внутрішньої території України, Кримського півострова, порушує міжнародне право. Організація референдуму Російською Федерацією проходила за умов, що суперечать Європейській конвенції з прав людини.

На думку експерта з міждержавних скарг, існує перспектива позитивного рішення на користь України. Ще в березні Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про негайні заходи в рамках міжнаціонального конфлікту на підставі заяви України проти Росії.

Заява німецького адвоката на цьому етапі у фазі допущення до розгляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram