ГоловнаСвіт

У Єгипті обрали нового президента

Генерал Абдель Фаттах аль-Сісі набрав 93,3% голосів

 У Єгипті обрали нового президента
Абдель Фаттах аль-Сиси
Фото: EPA/UPG

Абдель Фаттах аль-Сісі, генерал, який повалив президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі, здобув переконливу перемогу на президентських виборах в Єгипті.

Згідно з попередніми результатами, які стали відомі в четвер, 29 травня, він набрав 93,3 відсотка голосів, тоді як його єдиний суперник, соціаліст Хамдін Сабах, отримав 3,0 %. 3,7 % бюлетенів були визнані недійсними.

При цьому нижче, ніж очікувалася, виявилася явка виборців - на рівні 44,4 %. Всього в Єгипті виборче право мають 54 мільйони чоловік.

Коли стали відомі перші дані про підсумки виборів, в Каїрі почалося тріумфування. Прихильники аль-Сісі вийшли на вулиці, розмахуючи національними прапорами, автомобілісти висловлювали свою радість клаксонами. У небо запускали численні феєрверки. Урочистості тривали до ранку.

Після подій "арабської весни", в результаті якої був повалений Хосні Мубарак та прийшли до влади ісламісти в особі "Братів- мусульман", на аль-Сісі покладаються надії на повернення політичної та економічної стабільності, зазначає Reuters.

Абдель Фаттах аль-Сісі у 2013 році очолив переворот, унаслідок якого Мурсі був зміщений.

Виступи "Братів-мусульман", за підтримки яких Мурсі прийшов до влади, та інших прихильників поваленого президента були жорстко придушені армією. Наприкінці січня 2014 Адлі Мансур, призначений тимчасовим президентом Єгипту, присвоїв аль-Сісі звання фельдмаршала. Після теракту, в якому були звинувачені ісламісти, проти "Братів-мусульман" почалися репресії, суди винесли сотні смертних вироків членам руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram