ГоловнаСвіт

В Іспанії правлячі консерватори здобули перемогу на виборах до ЄП

В Португалії правоцентристи поступилися перемогою опозиційним соціалістам

В Іспанії правлячі консерватори здобули перемогу на виборах до ЄП
Пабло Иглесиас
Фото: EPA/UPG

В Іспанії на виборах до Європарламенту більше всіх голосів отримала правляча консервативна "Народна партія".

Проте партія втратила щонайменше вісім депутатських мандатів - третина від всіх наявних, таким чином отримавши 15 мандатів у ЄП замість нинішніх 25. Дев'ять місць втратила і опозиційна Іспанська соціалістична робоча партія - друга політична сила країни. Відповідно, іспанські соціалісти отримають лише 14 місць у ЄП замість нинішніх 23.

У зв'язку з поразкою соціалісти прийняли рішення про зміну керівництва партії. На середину липня призначений надзвичайний з'їзд, який має обрати нового лідера. Нинішній генеральний секретар Альфредо Перес Рубалькаба заявив, що не буде виставляти свою кандидатуру, але має намір виконувати обов'язки керівника партії до липневого з'їзду.

"Якщо хтось подивиться на нас з боку, то може подумати, що ніхто не хоче брати на себе політичну відповідальність. Так от, це не так, керівництво партії та її генеральний секретар беруть цю відповідальність на себе", - заявив він.

Несподіваного успіху на виборах домігся нещодавно створений лівий руху "Подемос" ("Ми можемо") на чолі з Пабло Іглесіасом, який отримав підтримку 8 % виборців та займе п'ять крісел у Європарламенті.

"Наше завдання - починаючи із завтрашнього дня створити політичну альтернативу діючому уряду. Ми почнемо співпрацювати з іншими товаришами з країн півдня Європи, щоб разом заявити у Європарламенті, що ми не хочемо бути ні колонією Німеччини, ні колонією "трійки" кредиторів", - заявив Іглесіас.

Члени "Ми можемо" називають себе "справжніми лівими" і стверджують, що традиційні іспанські соціалісти загрузли в бюрократії відірвалися від народу.

В Каталонії за п'ять місяців до референдуму про відділення від Іспанії перемогли прихильники незалежності. Однак у перерахунку на всю країну у них трохи більше 4% голосів та 2 мандати.

В Португалії правлячі правоцентристи зазнали нищівної поразки від опозиційних соціалістів. Антиурядовим настроям виборців сприяли заходи жорсткої економії, вжиті урядом в умовах економічної кризи. Явка на вибори при цьому склала менше 34%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram