ГоловнаПолітика

У КВУ підозрюють, що на виборах в Одесі могли бути підроблені списки виборців

Спостерігачі заявляють, що отримували величезну кількість скарг

У КВУ підозрюють, що на виборах в Одесі могли бути підроблені списки виборців
Фото: Виталий Головин

Голова одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко заявляє, що такої кількості порушень за списками виборців, як на виборах 25 травня, в Одесі ще не було.

"Одна з головних проблем - списки виборців. Виникли підозри у їх спотворенні, оскільки на цілій низці дільниць кількість виборців у списку з виборів мера більше, ніж з виборів президента. Поясню, чому це дивно. До списку з виборів мера можна включати тільки одеситів, а з виборів президента могли входити виборці з інших міст, які перенесли місце голосування в день виборів до Одеси", - розповів Бойко в ексклюзивному коментарі LB.ua.У спостерігачів, за його словами, склалося враження, що або на дільницях були певні підроблені списки, або представники органів реєстру виборців дуже недбало поставилися до підготовки списків.

"Або і те, і інше паралельно. Окрім цього, в списках були відсутні мешканці цілих будинків, квартир. Ми отримували величезну кількість скарг", - зазначив голова одеського КВУ.

Така ситуація зі спотворенням списків виборців, за словами Бойка, виникла вперше.

"На попередніх виборах проблеми були, але на цей раз люди масово приходили і скаржилися, що на минулих виборах були в списках, а на цих уже немає. Це безпрецедентний випадок. Тенденція скарг, які до нас надходили, свідчить, що це були масові випадки", - зауважує він.

Разом з тим, в КВУ не беруться оцінювати, як порушення, які зафіксквали на виборах в Одесі, вплинули на їх результати.

"Ми не беремося це прогнозувати. Коли будуть підсумкові протоколи з виборів мера та загальний протокол, зможемо порівняти кількість виборців у списку за мера і за президента. Тоді зможемо зробити певні висновки", - додав Бойко.

Нагадаємо, Одеський міськтервиборчком сьогодні повідомив, що новим мером Одеси обрано депутата Верховної Ради

Геннадія Труханова.

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що порушень, які могли б вплинути на результати виборів, не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram