ГоловнаСвіт

У Греції ліворадикальна "Сіріза" здобула перемогу на виборах до Європарламенту

Ультраправа "Золота зоря" посіла третє місце

У Греції ліворадикальна "Сіріза" здобула перемогу на виборах до Європарламенту
Алексис Ципрас
Фото: EPA/UPG

У Греції на виборах до Європарламенту ліворадикальна коаліція "Сіріза" на чолі з Алексісом Ціпрасом здобула перемогу, випередивши майже на 4% правлячу консервативну партію "Нова демократія", а ультраправа "Хрісі Авгі"("Золота зоря") посіла третє місце.

"Золота зоря", яку влада Греції називає неонацистською, цього року була допущена до виборів вперше. Дебют виявився більш ніж вдалим. Тепер у Брюсселі партію представлятимуть три депутати.

Алексіс Ціпрас будував свою кампанію на критиці антикризових заходів, нав'язаних міжнародними кредиторами, цим самим схиливши на свій бік грецьких виборців.

"Завтра про нас заговорить вся Європа. Європейці відсвяткують поразку меморандуму та жорстких заходів економії в нашій країні, яка стала піддослідним кроликом для європейського керівництва", - заявив Ціпрас. Він також закликав негайно провести вибори в національний парламент.

Проте прем'єр-міністр Антоніс Самарас стверджує, що перемоги "СІРІЗА" недостатньо для проведення дострокових парламентських виборів. За його словами, перш за все країна повинна вийти з економічної кризи.

Однак останнє слово залишається за соціалістичним рухом ПАСОК, який  входить до правлячої коаліції. Він показав на виборах непоганий результат. Завдяки цьому правляча коаліція поки випереджає "СІРІЗА" за кількістю отриманих голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram