ГоловнаКультура

У Нацмузеї відкрилася виставка лауреатів премії Малевича

Експозицію мали відкрити ще в лютому, але відклали через події на Майдані

24 травня в Національному художньому музеї України відкрили проект "Місця", в рамках якого виставлено роботи лауреатів мистецької премії ім. К. Малевича.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На виставці представлено роботи Алевтини Кахідзе, Стаса Волязловського та Жанни Кадирової, які отримали премію у 2008, 2010 і 2012 роках відповідно.

Мистецька премія ім. К. Малевича заснована Польським інститутом у Києві та української фундацією Центр сучасного мистецтва 2008 року. Премію вручають раз на два роки художникам до 40 років, вона повинна привернути увагу до художників, які користуються оригінальним мовою творчості, а також забезпечити їм можливість творити в Польщі.

"Усі вручені премії Малевича абсолютно виправдані. Я бачила портфоліо українських молодих художників, які справили враження, що українська сучасна художня сцена дуже жива і динамічна. Моїм головним кураторським завданням було не обмежувати художників у темі", - заявила куратор експозиції та член журі премії ім. К. Малевича Моніка Шевчик.

Уперше експозиція "Місця" лауреатів премії ім. К. Малевича була показана в галереї "Арсенал" у Польщі. За словами куратора проекту Моніки Шевчик, "Місця" в Україні планували показати ще 21 лютого, але 19 лютого НХМУ зачинили через протистояння на вул. Грушевського. Оскільки ситуація в країні змінилася, проект відновили. Виставка в НХМУ займає 3 зали, роботи в них перемішано.

"Моя робота присвячена людям з певним менталітетом. Вона називається "Затишок" і представляє психологію кітчу, - розповідає художник Стас Возяловський. - Ідея з'явилася ще задовго до Майдану, але вона перегукується з тим "затишком", який ми побачили в будинках Януковича і Пшонки. Багатьох людей, які зараз прагнуть побачити Межигір'я, все-таки вражає краса всього цього. Не стільки ідіотизм, скільки саме, на їхню думку, розкіш. У моїй експозиції також є відео роботи про Херсонський художній музей ім. Шовкуненка, який з метою заробітку грошей поряд з картинами відомих художників улаштував виставку живих мавп. На жаль, саме завдяки такій виставці багато людей взагалі дізнаються, що в місті є музей. І це теж ще один вид кітчу".

Проте варто зауважити, що контекст робіт набув нових сенсів, деякі з них були змінені. Також учасники виставки відзначили, що після революції помінявся глядач і вектор культурної комунікації між художником і аудиторією.

"Після подій, які сталися в Україні, я трохи змінила свою частину виставки. У всіх трьох залах представлені об'єкти у формі тіней і світла, які я робила у своєму проекті "Наявні форми", - заявила учасниця виставки Жанна Кадирова. - Остання моя робота зображує те, що транслює телевізор. Це робота безпосередньо відображає останні події в країні і масштаби інформаційної війни, які нас вражають".

"Концепція моєї роботи полягає в тому, що я експериментую над тим, ким могла б стати, якби не була художником. В одному із залів я з'являюся як автор сценаріїв, у другому вирощую трави, в третьому працюю в рекламі. Також частиною моєї експозиції є дизайн лавок музею, що називається "Налякані вітрини", - пояснює свою експозицію Алевтина Кахідзе.

Варто, однак, зауважити, що не всім відвідувачам музею сподобалися "Місця", дехто вважає їх негідними залів Національного художнього музею України. Багато хто визнав експозицію більш доречною для Pinchuk Art Centre, де вона була б більш зрозуміла глядачам.

Виставка "Місця" в Національному художньому музеї триватиме до 22 червня.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram