ГоловнаПолітика

ОБСЄ оголосила вибори в Україні демократичними (Оновлено)

Серед проблем спостерігачі відзначили ситуацію на сході та черги

ОБСЄ оголосила вибори в Україні демократичними (Оновлено)
Фото: podrobnosti.ua

Спостерігачі від місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі зазначають, що президентські вибори в Україні відбулися відповідно до міжнародних норм і стандартів.

"Ці вибори підтвердили демократичний курс українського народу", - повідомив на прес-конференції в Києві у понеділок спеціальний координатор короткострокової місії ОБСЄ зі спостереження за виборами президента України Жоао Соарес, інформує "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що недільним президентським виборам властива висока явка виборців, проте, незважаючи на це, процес підрахунку голосів переважно відповідав процедурі.

"Влада вжила всіх можливих заходів, щоб забезпечити проведення виборів по всій країні, незважаючи на труднощі у двох областях, де озброєні групи намагалися зірвати вибори", - сказав координатор місії ОБСЄ.

Водночас Соарес зазначив, що спостерігачі зафіксували спроби залякування деяких кандидатів у президенти, зокрема за допомогою підпалу офісів і будинків.

У попередніх висновках відзначено високу активність виборців. Серед ключових вад вказано на проблеми з проведенням кампанії та голосуванням у Донецькій і Луганській областях, а також технічні проблеми, які призвели до черг на дільницях.

Окрім того, в попередніх висновках місії ОБСЄ наголошено, що виборче законодавство загалом адекватне вимогам демократичних виборів.

Водночас в ОБСЄ відзначили атаку на комп'ютерну систему Центральної виборчої комісії, що урвала передачу та обробку результатів виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram