ГоловнаПолітика

Кабмін звинуватили в ігноруванні пропозицій наукових кіл

Академіки закликають створити центральний орган виконавчої влади з науки

Кабмін звинуватили в ігноруванні пропозицій наукових кіл
Валерий Кухарь
Фото: http://dt.ua/

Академік НАНУ Валерій Кухар розкритикував ініціативу уряду щодо створення Національного агентства з електронного урядування з одночасною ліквідацією Держінформнауки та перепідпорядкуванням окремих його департаментів Міністерству освіти і науки.

Як нагадує ZN.ua, наприкінці квітня президент НАНУ Борис Патон, в.о. президента Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, президент Національної академії правових наук Василь Тацій, президент Національної академії мистецтв Андрій Чебикін направили на адресу прем'єра Арсенія Яценюка лист з пропозицією створити центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом для реалізації державної політики у сфері науки, інновацій та інформатизації. На їх думку, цей орган доцільно утворити на базі Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

За словами Кухаря, схожим шляхом пішли розвинені країни світу. Наприклад, Китай, Індія, Бразилія, Іран намагаються максимально стимулювати та підтримувати розвиток наукових досліджень, незалежно від так званого "відомчого підпорядкування", одночасно координуючи їх проведення і визначаючи проблеми, які є пріоритетними для розвитку. Як правило, втілення такої політики покладається на центральний орган влади, який формує визначення та реалізацію пріоритетних напрямів наукових досліджень і розробок, здійснює відповідну координацію наукової діяльності, є головним з розробки та реалізації державних науково-технічних програм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram