ГоловнаПолітика

Більшість українців все ще хочуть дружити з Росією

Громадяни проти федеративного ладу в Україні

Більшість українців все ще хочуть дружити з Росією
Фото: www.facebook.com/svideteli.pokrashenia

Більшість українців хочуть, щоб відносини між Україною і Росією були дружніми, з відкритими кордонами, без віз і митниць. Про це свідчать дані опитування соціологічних контор КМІС, "Соціс" та "Рейтинг".

Таку відповідь на запитання соціологів дали 59,4% респондентів. 30,8% опитаних сказали, що відносини між Україною і Росією повинні бути такими ж як і з іншими державами - із закритими кордонами, візами і митницями, 4,8% хочуть, щоб Україна і Росія об'єдналися в одну державу.

Більшість громадян також підтримують розширення статусу російської мови в Україні. 30,7 % респондентів заявили, що, і українська, і російська мови повинні бути державними в Україні. 27,3 % опитаних підтримують статус української мови як єдиної державної, але допускають при цьому, що російська може бути офіційною. 38,2 % опитаних вважають, що українська мова має бути єдиною державною і офіційною мовою, а російська може використовуватися лише на побутовому рівні.

Абсолютна більшість українців підтримують нинішню унітарну форму державного устрою - 73,4 % опитаних заявили про це. Федеративний устрій підтримали тільки 15,8 %.

Більшість опитаних - 42,9 % - розцінюють події, які відбуваються у південно-східних регіонах, як приховану агресію з боку Росії, 22,9% вважають їх терористичними актами, 19,8% - народним повстанням.

Опитування проводилося з 8 до 13 травня серед населення України старше 18 років у всіх регіонах країни (без обліку населення невизнаної Україною Республіки Крим). Всього було опитано 6200 респондентів (по 2067 респондентів для кожного з соціологічних центрів). Статистична похибка вибірки не більше 0,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram