ГоловнаСуспільствоПодії

"Армія Південного Сходу" закликала генсека ООН визнати "Луганську народну республіку"

Сепаратисти стверджують, що їм "не по дорозі з цією злочинною владою"

"Армія Південного Сходу" закликала генсека ООН визнати "Луганську народну республіку"
архив
Фото: EPA/UPG

Проросійська організація "Армія Південного Сходу" попросила генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Муна визнати "Луганську народну республіку".

Відповідне звернення розміщено в понеділок, 19 травня, на сайті "Армії Південного Сходу".

У посланні, адресованому генсеку, зокрема, йдеться, що республіканські збори "Луганської народної республіки" просить визнати суверенітет і незалежність ЛНУ.

"Вам відомо, що в лютому цього року в Україні незаконними воєнізованими формуваннями здійснено державний переворот. Ось уже кілька місяців Україна переживає низку катастрофічних подій, які привели її до соціально-економічного колапсу, громадянської війни та розколу. Всі ці місяці ми, жителі колишньої Луганської області, всіма доступними демократичними процедурами намагалися зберегти єдність і мир у нашій спільній країні, збиралися на багатотисячні мітинги, де висловлювали свої вимоги. Але влада не почула нас. Замість конструктивного діалогу на нашу територію ввели воєнізовані підрозділи, розв'язали справжню громадянську війну. Для захисту себе і своїх близьких жителі регіону змушені створити народне ополчення", - йдеться у зверненні.

Представники "Армії Південного Сходу" також зазначають, що їм "не по дорозі з цією злочинною владою".

"Ми хочемо тільки одного - миру і стабільного розвитку. І впевнені, що у нас є для цього все необхідне: багаті природні ресурси, розвинена інфраструктура, талановиті та заповзятливі люди. Згідно з положеннями Статуту Організації Об'єднаних Націй, Загальною Декларацією прав людини та інших визнаних міжнародно-правових актів, що закріплюють право народів на самовизначення", - йдеться в посланні.

"11 травня в Луганській області відбувся референдум про державну самостійність. 96,2 відсотка тих, хто голосував, висловилися за майбутнє існування регіону у формі суверенної держави. Наступного дня проголошено незалежність Луганській Народної Республіки (ЛНР). Сьогодні створено Республіканські збори Луганської Народної Республіки, ухвалено її Конституція, обрано Голову ЛНР, Голову Республіканських зборів та Прем'єр-міністра Луганської Народної Республіки", - зазначено у зверненні.

У тексті також йдеться, що, згідно із загальновизнаними міжнародними нормами, право народу на самовизначення має бути основою політичних рішень, і кожна держава зобов'язана це право поважати.

"Луганська народна республіка" має намір будувати свої відносини з іншими державами на основі рівності, миру, добросусідства та інших загальновизнаних принципів політичного, економічного і культурного співробітництва. У зв'язку з цим проросійська організація просить розглянути питання про визнання державності ЛНР.

Напередодні, 18 травня, "Армія Південного Сходу" на республіканських зборах ЛНР затвердила конституцію.

Генеральна прокуратура тим часом оголосила Донецьку та Луганську народні республіки терористичними організаціями.

Пан Гі Мун закликає сторони уникати можливих військових дій на Сході України і виконувати зобов'язання згідно з "Женевськими домовленостями" від 17 квітня, під якими підписалися Росія, Україна, США і Європейський Союз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram