ГоловнаСвіт

Словаччина почала підготовку до реверсних поставок газу в Україну

Лавров заявив, що у російської сторони немає претензій до Братислави

Словаччина почала підготовку до реверсних поставок газу в Україну
Мирослав Лайчак
Фото: rusnak.info

Словаччина почала підготовку траси для реверсних поставок газу в Україну. З відповідною заявою у понеділок, 19 травня, виступив міністр закордонних справ країни Мирослав Лайчак після зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, повідомляє ИТАР-ТАСС.

На думку словацького міністра, подібні поставки є нормальними та корисними.

"Що стосується самих поставок, це інша операція. Наше завдання полягає в тому, щоб поставляти. Хто буде платити - це зовсім інша операція. Для нас важливо, щоб ця комерційна операція відповідала міжнародним правилам", - зазначив Лайчак, додавши, що для Словаччини є принциповим питанням неприпустимості порушення вже існуючих домовленостей.

Лавров, у свою чергу, заявив, що дії Словаччини не суперечать вже досягнутим домовленостям з Росією, а тому у російської сторони немає жодних претензій.

Нагадаємо, Росія нарахувала Україні $ 3,5 млрд боргу за поставлений газ, а також виставила авансовий рахунок на $ 1,7 млрд за поставки газу в червні. Як повідомлялося, Росія вважає, що продає газ по $ 485 за тисячу кубометрів. При цьому Україна заявила про готовність погасити у 10-денний термін борг за російський газ, але за умови, що буде повернута колишня ціна у $ 268 за тисячу кубометрів.

Щоб знизити залежність від російського газу, Україна вирішила організувати реверсні поставки блакитного палива з Європи. 28 квітня була досягнута домовленість про те, що Словаччина з жовтня 2014 почне поставляти в Україну 3,2 млрд кубометрів газу на рік. З 2015 року планується збільшити цей обсяг до десяти мільярдів кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram