ГоловнаПолітика

Турчинов офіційно звернувся до Мін'юсту з приводу заборони КПУ

В.о. президента перерахував факти порушень з боку комуністів

Турчинов офіційно звернувся до Мін'юсту з приводу заборони КПУ
Фото: EPA/UPG

В.о. президента Олександр Турчинов надіслав листа в Мін'юст, у якому просить вивчити питання причетності Компартії до протиправних дій на шкоду Україні і терміново вжити заходів для її заборони.

Документ опубліковано на сайті тимчасового голови держави.

Турчинов зазначає, що останнім часом діяльність КПУ має відверто антиконституційний характер. Її члени масово беруть участь в акціях із закликами до порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, а окремі лідери й активісти на південному сході надають практичну та матеріально-технічну допомогу представникам ЛНР і ДНР, російським спецслужбам.

Наприклад, 18 квітня у Слов'янську за участю лідера місцевого осередку КПУ відбувся мітинг, на якому "заборонили" партії "Свобода", УДАР і "Батьківщина". 6 травня у Волновасі керівник місцевого осередку КПУ намагався за допомогою бойовиків захопити владу в місті та районі. 9 травня в Слов'янську перший секретар Слов'янського міського відділу КПУ брав безпосередню участь у спорудженні бетонної барикади й облаштуванні кулеметних позицій. 10 травня член КПУ очолив наліт на магазин Military у Свердловську.

Окрім того, СБУ зафіксувала декотрі дії комуністів, які класифікують як спробу скинення конституційного ладу.

Наприклад, 6 травня в Дніпропетровську комуністи взяли участь у мітингу, на якому Росію закликали звільнити регіон від місцевої влади. 26 квітня в Горлівці за участю комуністів відбувалася акція на підтримку референдуму про створення ДНР. 27 квітня в Луганську секретар Рубіжанського міського комітету КПУ заявила про плани звернутися за допомогою до російського президента для введення миротворчих військ. 28 квітня комуністи брали участь в обласному з'їзді громад Луганської області, на якому зачитали декларацію про суверенітет Луганської народної республіки.

Керівництво КПУ, йдеться в листі, також активно дискредитує Україну в ЗМІ. Її лідери "систематично і за рахунок приймаючої сторони відвідують центральні російські телевізійні та радіоканали, де беруть участь у прямих ефірах з метою висвітлення суспільно-політичної ситуації в Україні в негативному для України і вигідному для керівництва Російської Федерації світлі".

Така діяльність КПУ, наголошує Турчинов, спрямована на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриває її безпеку, заохочує незаконне захоплення державної влади, а отже, порушує Конституцію України та закон "Про політичні партії в Україні".

Згідно з Конституцією та зазначеним законом, у разі порушення політичними партіями законодавства проти них можуть застосувати, зокрема, заборону, і така заборона здійснюється в судовому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram