ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ оприлюднив основні принципи грошової політики на 2014 рік

Інфляцію цього року спробують утримати в межах 12%

НБУ оприлюднив основні принципи грошової політики на 2014 рік
Нацбанк диктует правила на финансовом рынке при помощи ставок
Фото: Макс Левин

Національний банк оприлюднив основні принципи грошово-кредитної політики на 2014 рік. Текст документа розміщено на сайті регулятора.

У ньому наголошено, що пріоритетною метою НБУ є утримання низької і стабільної інфляції в межах 3-5% у середньостроковій перспективі. При цьому в короткостроковій перспективі через підвищення окремих тарифів до економічно обґрунтованого рівня та політику накачування банків грошима ціни будуть рости швидше, ніж хотілося б. Тому цього року НБУ буде намагатися утримати інфляцію в межах 12%.

Основним завданням Нацбанку на 2014 рік буде стабілізація ситуації у фінансово-банківській сфері. Для цього регулятор планує активно допомагати банкам з ліквідністю: приріст монетарної бази (кількість грошей в країні) у 2014 році може сягнути 21%.

Водночас в НБУ вважають, що для стабілізації банківської системи потрібно, перш за все, зупинити відтік депозитів і змінити ситуацію. Тому заплановано створити стимули для повернення вкладів у банківську систему і для стабілізації валютного ринку. Цього досягатимуть і за рахунок регулювання облікової ставки й інших відсоткових ставок, і шляхом надання штрафного характеру ставкам на "надзвичайні" механізми підтримання банків. Це має стимулюватиме банки активніше працювати з клієнтами і вчасно або достроково повертати Нацбанку кошти рефінансування.

Нацбанк не планує повертатися до політики стабільного долара. Як і зараз, офіційний курс гривні до долара встановлюватимуть залежно від котирувань на міжбанку.

У документі наголошують також, що золотовалютні резерви НБУ мають значний стабілізаційний потенціал. Тому НБУ планує нарощувати їх і диверсифікувати залежно від кон'юнктури міжнародних валютних ринків і ринків дорогоцінних металів.

Витрачати резерви на підтримання курсу гривні НБУ не планує. Однак за потреби їх будуть використовувати для згладжування пікових навантажень на валютний ринок, коли державі або компаніям потрібно буде розраховуватися за зовнішніми кредитами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram