ГоловнаСуспільствоПодії

Філарет закликав захищати Україну будь-якими засобами

За словами патріарха, на Донбасі діють іноземні війська

Філарет закликав захищати Україну будь-якими засобами
Фото: Макс Левин

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет у своєму виступі на Першому всеукраїнському круглому столі національної єдності у Верховній Раді закликав захищати Україну будь-якими засобами.

"Чому в Україні склалася така ситуація? Хто в цьому винен? Винен той, хто вчинив агресію. Агресію вчинила Росія. Вона не задовольнилася Кримом. Починає свою агресію на Донбасі. І ми знаємо, що ця агресія не зупиниться на Донбасі, а розповсюджуватиметься на південь", - заявив Філарет.

"Ми зараз говоримо про те, як нам потрібно вирішувати наші внутрішні проблеми - вносити зміни до Конституції, вести діалог. Все це церква підтримує. Але діалог можна проводити тільки в умовах безпеки. А коли Україна знаходиться в небезпеці - як проводити такий діалог? Коли на Донбасі озброюють і не тільки озброюють незадоволених. На Донбасі діють іноземні військові сили. Вони повинні покинути Україну", - підкреслив глава УПЦ-КП.

"Як вести діалог, коли на півночі стоять російські війська і танки. Про який діалог ми будемо говорити? Про діалог, вигідний агресору? Ми на такий діалог не згодні. Ми згодні захищати свою батьківщину, народ, церкву. Будь-якими засобами, - зазначив Філарет . - Не треба забувати гімн, який ми співаємо щодня. "Душу й тіло ми положим за нашу свободу"... І ми положим".

"Окрім того, варто згадати, що Україна віддала свою ядерну зброю, і нам дали гарантію недоторканності США, Великобританія і Росія. І це Росія напала на нас. Франція і Китай ще. Тому гаранти повинні допомогти нам. Звільнити нашу територію. Як вони будуть допомагати - це інша справа", - зазначив патріарх.

На думку Філарета, агресором у нинішній ситуації виступає Росія. "Агресор не ми, агресор - Росія. Бог не може бути на боці неправди. Коли не може бути на боці неправди, значить він на боці жертви, тобто України. І ми будемо свідками нашої перемоги. Згадаймо Другу світову війну. Гітлер був агресором, проти якого повстав весь світ і, незважаючи на його військову перевагу, його знищили. Тому і в нашому випадку Бог з нами, і перемога за нами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram