ГоловнаПолітика

Необхідне припинення вогню з обох сторін як запорука початку переговорного процесу, - експерт

Переговори української центральної влади з представниками Південного Сходу є інструментом і необхідною умовою порятунку та збереження Української держави.

Зокрема політолог, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько прокоментував ініціативи Партії регіонів, що вимагає від керівництва країни припинити антитерористичну операцію і вступити в переговори з протестувальниками Південного Сходу.

Зокрема, експерт підтримав ідею необхідності припинити вогонь з обох сторін як запоруку початку переговорного процесу.

"Переговори надзвичайно необхідні. Вони є необхідною умовою реанімації української державності і дуже важливим інструментом припинення її фрагментації. Якщо ми й далі будемо жити в умовах ескалації кризи та ескалації напруження - така фрагментація може тільки наростати", - наголосив Фінько.

За словами політолога, ті, хто ігнорує необхідність широкого переговорного процесу, розуміють вони це чи ні, реалізують сценарій підриву територіальної цілісності України. "Нащадки не пробачать нікому її розпаду", - зазначив експерт.

При цьому в компромісі та примиренні, на думку Фінька, найбільш повинен бути зацікавлений політичний клас.

"Українська криза об'єктивно існує в Україні у вигляді традиційної конкуренції між Сходом і Заходом країни, різко інтенсифікується внаслідок того, що сильніші гравці на її території міряються силами. Це нагадує Афганістан або Анголу в 70-ті та 80-ті роки минулого сторіччя. У такій ситуації відповідальний політичний клас, незалежно від табору, до якого належить, повинен докласти екстраординарних зусиль для досягнення компромісу, зниження інтенсивності загроз і примирення за принципом "поганий мир кращий від доброї сварки". Інакше Україна і далі буде стикатися з тим, що її фрагментують сильніші гравці", - констатував експерт.

На думку Фінька, центральна влада та представники Південного Сходу мають обговорити питання, які давно є у порядку денному. "Це питання децентралізації, питання гуманітарної і зовнішньої політики", - зазначив політолог.

Нагадаємо, вчора Партія регіонів поширила заяву, в якій ця політична сила "висловлює рішучий протест проти масового вбивства людей у східних і південних регіонах України і вимагає негайно припинити антитерористичну операцію, під час якої вже загинули понад сто ні в чому не винних громадян". У цій заяві Партія регіонів закликала владу "негайно сісти за стіл переговорів з протестувальниками Південного Сходу і домогтися результату заради цілісності України і майбутнього українського народу", а також "піти назустріч людям - гарантувати їм свободу вибору їх духовних цінностей, мови, широкого самоврядування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram