ГоловнаПолітика

Рада ухвалила пакет законопроектів для скасування віз із ЄС

Україна виконує першу частину плану дій для лібералізації візового режиму

Рада ухвалила пакет законопроектів для скасування віз із ЄС
Фото: Макс Левин

Верховна Рада у вівторок ухвалила пакет законів, які необхідні для лібералізації візового режиму України з державами Євросоюзу.

Зокрема, ухвалено законопроект №4581, який забороняє дискримінацію громадян за будь-якими ознаками. Крім того, обвинуваченим у дискримінації в разі подання позову доведеться доводити свою невинуватість.

Також затверджено законопроект №4551, який уповноважує омбудсмена контролювати захист персональних даних. Ним, зокрема, встановлено, що закон "Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" також чинний для відносин, що виникають між юридичними особами публічного та приватного права, а також між фізичними особами, які перебувають на території України.

Прийнятий Радою законопроект №4556 вводить штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 гривень) за подання брехливих даних у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Також законом дозволено спеціальну конфіскацію майна неповнолітніх порушників або визнаних судом несамовитих громадян, звільнених через це від кримінального покарання.

Ще один законопроект із цього пакету - під номером 4580 - вносить поправки до закону про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту. Документ суттєво розширює коло іноземців та осіб без громадянства, які отримують підстави для такого захисту в Україні. Поняття "додатковий захист" і "тимчасовий захист" виписано відповідно до європейських директив.

Нагадаємо, в МЗС розраховують на безвізовий режим з ЄС із 1 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram