ГоловнаПолітика

Фірташ виступив за федералізацію України

Олігарх проти вступу до НАТО

Фірташ виступив за федералізацію України

Бізнесмен Дмитро Фірташ вважає, що Україна повинна припинити військові дії на сході, стати федеративною державою і дотримуватися нейтралітету.

Про це він сказав у інтерв'ю телеканалу "Інтер".

"Україна унітарна вже довго, і сьогодні, через 22 роки, ми зрозуміли, що у нас ця модель не працює. Україна як роздерта ковдра, її треба всю зібрати, зшити. Але щоб зшити, треба кожному дати відповідь. Тут сила не допоможе... єдина відповідь - це федеративний устрій нашої країни", - сказав Фірташ.

Він вважає, що регіонам потрібно дати більше повноважень.

"Я вважаю, що ми повинні побудувати федерацію... Дати більше повноважень областям, має бути більше можливостей. Повинна бути центральна влада, яка вирішує зовнішні питання, але вона не повинна вирішувати питання регіону. Але я повністю за цілісність країни. Тобто коли я говорю про федералізацію, я не говорю про від'єднання регіонів від України. Має бути ціла країна, але повинні бути великі повноваження в областей, у регіонів. Має обиратися губернатор, має обиратися мер, тоді є свій уряд в області", - зазначив бізнесмен.

Він також виступив за нейтральний статус України, закликавши брати приклад зі Швейцарії.

"Я вважаю, що у нас має бути нейтральна позиція... Ми, як Швейцарія, маємо бути нейтральними", - сказав Фірташ.

Також він виступив за те, щоб "зняти мовний бар'єр" і дати російській мові статус державної.

"Я кажу: Швейцарія має 4 мови, з них 3 - державні. І при цьому - потужна держава, добра держава", - підсумував Фірташ.

Нагадаємо, Фірташа було затримано 12 березня в Австрії за запитом Федерального бюро розслідувань США, яке підозрює його у хабарництві і злочинній змові. Слідство у його справі ведеться з 2006 року. Згодом його відпустили під заставу 125 млн євро без права покидати Австрію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram