ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ не виключає зростання курсу долара до 13 грн

Кубів прогнозує зміцнення гривні після отримання фінансової допомоги

МВФ не виключає зростання курсу долара до 13 грн
Фото: abc.net.au

Міжнародний валютний фонд вважає, що обґрунтований курс гривні на сьогодні - 10,5-11,0 грн/дол., але з песимістичним розвитком подій можлива девальвація гривні до 12-13 грн/дол.

Про це йдеться в меморандумі економічної і фінансової політики, підготовленому експертами МВФ, пишуть "Українські новини".

"Нові зовнішні шоки, включаючи підвищення цін на імпортований газ і погіршення торгових відносин з Росією або ЄС, можуть збільшити дефіцит поточного рахунку платіжного балансу і підштовхнути [девальвацію] до 12-13 грн/дол", - сказано в ньому. Однак стандартні кількісні методи, що враховують, наприклад, стан сальдо платіжного балансу і процентні ставки, свідчать про обґрунтованість курсу української валюти 10,5-11,0 грн/дол.

Тим часом голова Національного банку Степан Кубів прогнозує зміцнення курсу гривні після надходження коштів першого траншу МВФ. На думку Кубіва, надходження коштів від фонду стане позитивним сигналом як для іноземних інвесторів, так і для вітчизняної бізнес-середовища, що посприяє поліпшенню інвестиційного клімату та зміцненню гривні, повідомляє прес-служба НБУ.

Нагадаємо, зараз офіційний курс гривні знаходиться на рівні 11,40 грн/дол., при цьому котирування на міжбанку в понеділок сягнули позначки 11,85 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram