ГоловнаПолітика

Україна підтримує проведення другої "​Женевської зустрічі"

МЗС допускає, що зустріч може відбутися до 25 травня

Україна підтримує проведення другої "​Женевської зустрічі"
Фото: korrespondent.net

Другий раунд багатосторонніх переговорів про деескалацію ситуації в Україні може пройти до 25 травня.

"Поки що цього рішення не ухвалено (про місце та дату проведення переговорів), консультації між сторонами відбуваються, тому наразі про місце проведення і навіть про проведення цієї зустрічі говорити завчасно", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс у понеділок на брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання про те, чи може відбутися другий раунд переговорів до проведення президентських виборів в Україні, представник зовнішньополітичного відомства сказав: "Це може бути до виборів".

За словами Перебийніс, Україна була і залишається відданою Женевським домовленостям. "Але ми категорично відкидаємо спроби російської сторони звинуватити Київ у нібито невиконанні домовленостей, і констатуємо, що сама РФ не зробила кроків для деескалації ситуації та виконання Женевських домовленостей", - підкреслив він.

"Ми позитивно оцінюємо ініціативу проведення чергового раунду консультацій між сторонами Женевських домовленостей", - сказав Перебийніс.

За його словами, зараз проходять консультації між усіма зацікавленими сторонами. "Ми вважаємо, що така нова зустріч, якщо будуть досягнуті домовленості про її проведення, повинна відбутися в тому самому форматі, що й женевська. Важливо також, щоб протягом цієї зустрічі була проведена докладна оцінка виконання всіма сторонами Женевських домовленостей. Крім того, переконані, сторони на цій зустрічі повинні зосередити увагу на пріоритетах, які сьогодні дадуть можливість сприяти деескалації ситуації... Таким пріоритетом є забезпечення проведення позачергових виборів президента 25 травня", - підсумував Перебийніс.

Як повідомляли, на чотиристоронній зустрічі в Женеві ЄС - РФ - США - Україна було укладено угоду про те, що всі сторони в Україні повинні утримуватися від насильницьких дій, залякувань і провокацій, усі збройні групи повинні бути роззброєні, всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті їх власникам.

У понеділок, 5 травня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за потрібне організувати нову зустріч у Женеві, щоб обговорити шляхи деескалації ситуації в Україні. "За останні пару годин я провів безліч переговорів, під час яких я виступав за проведення других Женевських переговорів", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram