ГоловнаЕкономікаДержава

S&P попереджає Україну про ризик дефолту в разі втрати територій

Нинішній кредитний рейтинг України на рівні ССС вказує на високі ризики банкрутства країни

S&P попереджає Україну про ризик дефолту в разі втрати територій
Джон Чемберс (John Chambers)
Фото: http://en.mercopress.com

У разі втрати великої території Україна може припинити кредитні виплати. Про це в столиці Казахстану Астані в суботу сказав Джон Чемберс, голова комітету зі складання суверенних рейтингів американської компанії Standard&Poor's.

"Якщо Україна втратить [ще більшу] частину своєї території, вона, швидше за все, не зможе погашати кредити", - цитує його слова британське агентство Reuters.

Росія вже анексувала український Крим, і напруження на материковій частині України продовжує зростати. 46 людей загинули в п'ятницю в Одесі, надходять повідомлення про жертви на сході країни.

"Україна увійшла в кризу з помірним держборгом з певним обмінним курсом. Але, очевидно, якщо курс національної валюти спадає, а країна знову втрачає частину своєї території, її здатність обслуговувати свій борг буде поставлена під загрозу", - сказав Джон Чемберс.

У лютому S&P знизило довгостроковий рейтинг України в інвалюті до ССС з негативним прогнозом, зазначивши, що вже тоді політична ситуація свідчила про ризик дефолту.

"Які прогнози хто не робив би, вони будуть спиратися на політичну ситуацію. Тож якщо вибори пройдуть гладко і територіальна цілісність України без Криму збережеться, це буде краще, ніж ситуація гноїтиметься й далі. За останні кілька днів ситуація погіршала", - сказав Чемберс.

При цьому він додав, що "говорити про розподіл України наразі рано". Окрім виробничої бази на сході України, промисловість розвинена і в інших областях, у країні розвинене і сільське господарство, а людський капітал не гірший, ніж у будь-якій країні регіону.

"Але очевидно, що якщо у вас період високої політичної нестабільності, то це зменшує вашу здатність обслуговувати свій борг або надавати держпослуги в цілому", - підсумував представник S&P.

Міжнародний валютний фонд цього тижня підписав дворічну програму допомоги Україні на $17 млрд. Але Фонд попередив, що будь-яка втрата території на сході, швидше за все, потребує додаткового фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram