ГоловнаПолітика

ГПУ: Клименко завдав шкоди бюджету на 6 млрд грн

Екс-міністр організував схему ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки

ГПУ: Клименко завдав шкоди бюджету на 6 млрд грн
Фото: www.donbass.ua

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання владою та службовим становищем колишнім міністром доходів і зборів України Олександром Клименком.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

"Встановлено, що Клименко за попередньою змовою із посадовими особами Міндоходів організував в Одеській, Київській, Донецькій і Харківській областях так звані "програмні" підприємства, метою яких було надання послуг з розмитнення товарів на території України за значно заниженою митною вартістю", - йдеться в повідомленні.

Принцип роботи злочинної схеми полягав в ухиленні та мінімізації сплати податків і зборів до держбюджету шляхом реального зменшення ваги вантажу з підробкою супровідних документів на вантаж, заниження його вартості.

Крім того, під час досудового слідства встановлено, що протягом 2012-2013 рр. Клименко за попередньою змовою з посадовими особами міністерства та посадовими особами підприємств організував схему ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки. Принцип роботи цієї схеми полягав у наданні підприємствам можливості користуватися послугами структур для переведення коштів у готівку, які були підконтрольні Клименкові.

"Унаслідок незаконної діяльності зазначених підприємств та самого Клименка бюджету України завдано збитків на суму понад 6 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, 29 квітня стосовно Олександра Клименка оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України. Наразі тривають заходи для встановлення його місцезнаходження.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Рада Європейського Союзу з питань закордонних справ заморозила рахунки Арбузова, Клименка, Ставицького й Іванющенка,  яких підозрюють у розкраданні українських державних коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram