ГоловнаПолітика

У США Фірташеві загрожує 50 років в'язниці

Український олігарх очікує розгляду справи у своїй віденській резиденції

У США Фірташеві загрожує 50 років в'язниці
Фото: Макс Левин

Українському олігархові Дмитру Фірташу загрожує ув'язнення за створення злочинного угруповання та відмиванні коштів. Максимальний сукупний термін за злочини, які інкримінують олігархові, становить 50 років.

Про це в середу, 30 квітня, повідомила прес-служба міністерства юстиції США.

У травні австрійський суд розгляне питання екстрадиції Дмитра Фірташа у Сполучені Штати. Усі необхідні документи від Федерального бюро розслідування США вже надійшли, пише Deutsche Welle.

Український олігарх очікує розгляду справи не в слідчому ізоляторі, а у своїй віденській резиденції, сплативши як заставу рекордні для австрійського правосуддя 125 мільйонів євро.

Фірташ залучив до свого захисту іменитих юристів. Його адвокатом у суді виступатиме колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бемдорфер.

Рахунки Фірташа заморожено на вимогу США.

Зібрані американськими слідчими матеріали можуть стати підставою для відкриття цілої низки кримінальних справ. ФБР має інформацію про всі підконтрольні Дмитрові Фірташу компанії, зокрема про ті, які не є публічними й оформлені в офшорах на підставних осіб.

Загалом із Фірташем пов'язують півтори сотні - переважно офшорних - компаній. 89 із них зареєстровані на Кіпрі, решта - в Австрії, Німеччині, Швейцарії, Угорщини, на Британських Віргінських островах, у Великобританії, Нідерландах і на Сейшельських островах. Установлено також, що Фірташ має загалом 41 банківський рахунок у цих країнах.

Найнесподіваніший для українського олігарха поворот криється в тому, що всі кошти на рахунках і всі фірми, на які оформлені великі промислові активи, ЗМІ і нерухомість в Україні й у всьому світі, ФБР вимагає конфіскувати на користь Сполучених Штатів.

Нагадаємо, Фірташа затримали 12 березня в Австрії за запитом Федерального бюро розслідувань США, яке підозрює його в хабарництві та злочинній змові. Слідство у його справі триває з 2006 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram