ГоловнаПолітика

ЦВК: Референдум так званої "Донецької республіки" є нелегітимним

Згідно з Конституцією, референдум може бути всеукраїнським або місцевим

ЦВК: Референдум так званої "Донецької республіки" є нелегітимним
Фото: www.moemisto.com.ua

Референдум "Донецької народної республіки" не може бути легітимним, тому жителям Луганської та Донецької областей слід проігнорувати такий захід.

Про це в середу, 30 квітня, на прес-конференції заявив заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Що б я хотів порадити жителям Луганської та Донецької областей: жодного легітимного референдуму так званої якоїсь "Донецької республіки" немає і бути не може", - заявив Магера.

Він нагадав, що згідно з Конституцією, референдум може бути всеукраїнським або місцевим. Місцевий референдум може проводитися тільки на рівні сільської, селищної або міської громади.

"Жодних обласних і районних референдумів, навіть за умови ухвалення закону про місцевий референдум, не може бути апріорі, тому що не існує ні обласних, ні районних громад", - пояснив він.

"У цьому випадку як поводитися жителям Донецької та Луганської областей: безумовно, ігнорувати такі заходи, які є нелегітимними у своєму зародку і не можуть бути освячені присутністю виборців", - підкреслив заступник голови ЦВК.

Він також вважає, що ситуацію в східних областях не можна ототожнювати з подіями в Криму і Севастополі, оскільки в автономії легально перебували збройні формування Російської Федерації.

Нагадаємо, на початку квітня "народна рада" Донецької області оголосила про намір провести референдум з питання про створення Донецької народної республіки не пізніше за 11 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram