ГоловнаЕкономікаДержава
Спецтема

Найбільший виклик для економіки України - Путін

Якщо Путін не зупинить своїх геополітичних амбіцій, економіці України загрожує глибока криза: гривня знеціниться ще більше, борги зростуть, ВВП стрімко впаде ... а бюджет і так вже порожній. Такі висновки можна зробити з щоквартальної доповіді української компанії Investment Capital Ukraine. Доповідь було оприлюднено у квітні під гучною назвою Ukraine: Global war by other means (Україна: Глобальна війна іншими засобами). Можна завантажити саму доповідь (78 стор., англ., pdf, 2,12 МБ) або послухати обговорення цього документу на радіо.

Втрати від зовнішньої агресії

До економічної прірви Україну підштовхують три чинники: нестабільність в країні, позички від міжнародних кредиторів та військово-політична агресія Кремля проти України. Якщо з першими двома проблемами Київ зміг би справитися, то третя несе найбільш руйнівний характер.

Методи, які використовує Москва, щоб задовольнити свій апетити до території сусідів, змусили бізнес та населення призупинити будь-які інвестиції і активно економити "на чорний день". Підтримка сепаратистських рухів, гра військовими м’язами за кілька кілометрів від українського кордону і заяви про можливість введення російських військ на територію східної України – така поведінка Кремля стає доказом, що "чорний день" може настати вже завтра. Тому, питання власної безпеки та благополуччя вийшло на перше місце, і будь-який крок люди роблять дуже обережно.

Такий розрахунок бізнесу та громадян обійдеться ВВП у втрату 4,3% у 2014 році, за прогнозом ICU. До цього варто додати 3,7% ВВП, які Україна втратила від анексії Криму. У сумі виходить мінус 8% ВВП у 2014 році.

Внесок у ВВП Криму був на рівні 3,7%, східні області формують 21,4%, південні - 21,7%
Внесок у ВВП Криму був на рівні 3,7%, східні області формують 21,4%, південні - 21,7%

Утім, це не найгірший сценарій. Якщо Росія не вгамує свої апетити, і вирішить розширити вплив ще на три області - Харківську, Донецьку та Луганську, то Україна втратить близько 25% ВВП. До цього додасться результат від макроекономічних переживань бізнесу та громадян, і в сумі ми отримаємо 29,8% втрати національного ВВП на кінець року.

Якщо ж Україні вдасться повернути Крим (вірогідність такого сценарію вкрай низька, близько 5%), ВВП країни у 2014 році скоротиться на 4,3%.

Скільки втратить ВВП України у разі анексії півдня та сходу
Скільки втратить ВВП України у разі анексії півдня та сходу

Борги ростуть, а казна - пуста

У зв’язку з політичною кризою в Україні графа національного боргу почала рости з небувалою швидкістю. За останні 12 місяців витрати на обслуговування боргу України склали 32,9 мільярдів гривень, це близько 2,3% ВВП. Порівняно з позаминулим роком витрати зросли на 5 відсоткових пунктів.

У цьому році витрати на обслуговування боргів держава має витратити ще більше - 41,5 млрд гривень, це 2,8% ВВП.

Для того, щоб вирішити це питання, чи принаймні відтермінувати виплати, українському уряду доведеться ще активніше позичати в іноземній валюті, або ж просити кредиторів перенести погашення основної суми боргу.

Чергова проблема, яку принесли погіршення економічної ситуації в Україні та анексія Криму - банки та деякі підприємства потребують державного дофінансування. Наприклад, Нафтогаз очікує отримати від держави близько 33 мільярдів гривень. А для того, щоб українські банки у цьому році втримали рівень капіталізації на рівні третього кварталу 2013-го, їм потрібно буде додатково 30-40 мільярдів гривень.

Окрім того, що бюджет уже порожній, ще й в потенційних прибутках закладених на цей рік – прорахунки. Експерти Investment Capital Ukraine вважають, що приватизація ніяк не принесе 17 мільярдів гривень, 10 мільярдів – у кращому разі.

Дефіцит держбюджету зросте до 89 млрд гривень або до 6,1% ВВП, вважають у ICU, без врахування дефіциту Нафтогазу. Це більше, ніж запланував уряд. Для влади буде надто сильною спокусою не закрити цю діру за рахунок штучних доходів НБУ (фактично за рахунок друку гривні). Як глибоко впаде тоді курс гривні, якими будуть ціни?

Фото: www.kmu.gov.ua

Доступ на міжнародний фінансовий ринок для України поки буде закритим. Єдиний порятунок у цьому випадку – успішна реалізація дворічної програми економічних реформ під наглядом експертів МВФ. Ціна питання дворічної програми фінансової допомоги, про яку домовився Київ зі своїми кредиторами – 28 мільярдів доларів за два роки. При чому, більшу частину грошей Україна має шанс отримати вже у цьому році.

Рішення Кремля впливатимуть на ціну на газ

Ще один камінь спотикання в стосунках України та Росії - це газове питання. Для того, щоб оцінити, з яким рівнем дефіциту доведеться зіткнутися Нафтогазу цього року, потрібно вдатися до кількох припущень. Баланс природного палива – припустімо, що він залишиться без змін протягом наступник двох років. Для цього представники бізнесу продовжать залучати технології зі збереження енергії, поступово скорочувати споживання блакитного палива. Економія буде і за рахунок анексованих територій. Ще одне припущення - Газпром не підвищить ціну на експортований газ до України і залишить її на рівні угод 2009-го року, але без знижки у $100. Також тарифи на газ для населення підвищать вже цього року, максимально наблизивши їх до тих, по яких доводиться платити Газпрому. Видобуток газу залишиться на тому ж рівні, але без врахування кримського "Чорноморнафтогазу", який опинився під контролем Росії.

Таким чином, за умови, якщо імпорт газу в Україну буде на рівні 27,5-28 мільярдів кубометрів і ціна на нього зростатиме поступово, дефіцит Нафтогазу складе 1,5 млрд доларів США у 2014 році та 0,7 млрд доларів у 2015-му році (1,1% ВВП та 0,5% ВВП відповідно). А вже у 2016 році, якщо зростання тарифів триватиме, Нафтогаз отримає профіцит на рівні 1,3 млрд доларів США або 0,8% ВВП. 

В найгіршому випадку наступні три роки Україна зможе імпортувати щорічно близько 22,9-23,3 мільярдів кубометрів газу, зіткнувшись з дефіцитом. Він буде коливатися від 2,4 до 3,8 мільярдів доларів (2,6-4,7% ВВП), знову ж таки, це буде залежати від рішень Кремля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram