ГоловнаЕкономікаДержава

Словаччина обіцяє повністю завантажити газопровід в Україну до жовтня

Постачання газу з Європи дозволять знизити залежність від "Газпрому"

Словаччина обіцяє повністю завантажити газопровід в Україну до жовтня
Фото: www.acus.org

Реверсні постачання газу в Україну через Словаччину розпочнуться в серпні. А до жовтня газопровід "Вояни-Ужгород", через який здійснюватимуть реверс, завантажать на повну потужність.

Про це повідомляє прес-служба словацького оператора ГТС Eustream, пише УНІАН.

"Високі посадовці Європейської комісії попросили нас скоротити терміни технічної підготовки воянського трубопроводу і збільшити обсяги до максимуму. Ми обіцяли зробити все, що технічно і законодавчо можемо, щоб у прискореному режимі досягти обсягів 8-9 млрд кубометрів газу на рік", - заявив голова Eustream Томас Маречек.

Нагадаємо, Україна і Словаччина підписали меморандум про реверсне постачання в понеділок, 29 квітня. За даними "Укртрансгазу", він передбачає два варіанти поставок.

Перший, який запустять найближчим часом, - так званий "малий реверс". Він дозволить розпочати прокачування в Україну 22 млн кубометрів на добу газу трубопроводом "Вояни - Ужгород", який простоює.

"Великий реверс", на якому наполягала Україна, вимагає переговорів із "Газпромом". Такий варіант передбачає постачання палива однією з недозавантажених гілок трубопроводу, якою Росія качає газ на Захід. Цей маршрут дозволяє прокачувати до 30 млрд кубометрів газу на рік, що зведе фактично до нуля закупівлю Україною російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram