ГоловнаПолітика

Ештон засудила замах на Кернеса

Верховний представник ЄС стурбована погіршенням ситуації з безпекою в Східній Україні

Ештон засудила замах на Кернеса

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон засудила замах на міського голову Харкова Геннадія Кернеса, повідомляється у вівторок, 29 квітня, на сайті ЄС.

"Я стурбована погіршенням ситуації з безпекою в Східній Україні. Кілька людей були вбиті, поранені, піддалися тортурам або викрадені в останні кілька днів. Особливо я засуджую стрілянину в мера Харкова Геннадія Кернеса вчора і захоплення військових спостерігачів від держав-учасниць ОБСЄ у Слов'янську озброєними сепаратистами, починаючи з минулої п'ятниці", - зазначила Ештон.

Вона закликала негайно звільнити всіх людей, утримуваних озброєними людьми на сході України, а також висловила стурбованість з приводу триваючих нападів на журналістів і погіршення свободи ЗМІ в Східній Україні, в тому числі незаконних захоплень телевізійних веж.

"Ці події суперечать спільній заяві щодо України, прийнятій 17 квітня в Женеві, в якій викладені основні кроки для деескалації напруженості і відновлення безпеки", - заявила Ештон.

При цьому верховний представник ЄС закликала Росію зробити конкретні дії на підтримку Женевської угоди.

Також Ештон заявила, що ЄС підтримує діяльність спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні і розглядає можливість надання додаткової допомоги місії.

Нагадаємо, вчора в Харкові було скоєно замах на мера міста Геннадія Кернеса. Сьогодні пораненого мера переправили на лікування в Ізраїль.

Також нагадаємо, 25 квітня терористи в Слов'янську захопили сімох військових інспекторів ОБСЄ та п'ятьох представників Збройних Сил України.

Військові інспектори були направлені на схід України країнами ОБСЄ в рамках Віденського документу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram