ГоловнаПолітика

У ЦВК не виключають проведення консультативного опитування замість референдуму

Для національно-консультативного опитування немає чіткої законодавчої бази

У ЦВК не виключають проведення консультативного опитування замість референдуму
Фото: www.moemisto.com.ua

Заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера вбачає однією з альтернатив всеукраїнському референдуму національно-консультативне опитування.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Дата референдуму залежить від рішення Верховної Ради у великій мірі. Якщо Верховна Рада відповідно до повноважень прийме відповідну постанову, то постанову, звичайно ж, буде виконано ЦВК", - сказав Магера.

Магера також висловив сумніви, що такий референдум може бути проведено 25 травня. "Проте щодо 15 червня я думаю, що за термінами, визначеними законом України про всеукраїнський референдум, це цілком реально", - зауважив він.

"Водночас, зі свого боку, я не виключаю можливості проведення не референдум, а скажімо, національно-консультативного опитування. Чому так? Тому що для національно-консультативного опитування немає чіткої законодавчої бази. Однак вибори та референдум - не єдина форма здійснення прямої демократії... Якби в закон про всеукраїнський референдум була додана одна окремо взята стаття, думаю, це зняло б багато питань", - пояснив заступник голови ЦВК.

Нагадаємо, міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Верховна Рада України має намір 29 квітня розглянути питання про проведення в Україні всеукраїнського референдуму.

Попередньо на засіданні РНБО було прийнято рішення про проведення всеукраїнського референдуму щодо єдності України 15 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram