ГоловнаСвіт

Башар Асад буде балотуватися на посаду президента Сирії

Захід і багато арабських країн вважають майбутні вибори "пародією на демократію"

Башар Асад буде балотуватися на посаду президента Сирії
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Діючий президент Сирії Башар Асад братиме участь у майбутніх виборах глави держави. Про це 28 квітня повідомляє агентство Рейтер.

Про висунення кандидатури Асада заявив спікер парламенту Мохаммед аль-Лахам під час парламентської сесії, яку транслювали по телебаченню. При цьому, як зазначає агентство AFР, Асад має гарні шанси перемогти на президентських перегонах.

Раніше Захід і арабські країни, що виступають проти Асада, заявили, що президентські вибори у Сирії - лише пародія на демократію, оскільки результати голосування в країні, де близько шести мільйонів змушені були залишити свої домівки і ще 2,5 млн втекли за кордон, не можуть відображати реального волевиявлення сирійців.

Президентські вибори в Сирії повинні відбутися 3 червня. Крім Башара Асада, до списку претендентів на посаду президента увійшли ще шість осіб, зокрема одна жінка. Заяви про участь у президентських перегонах прийматимуть до 1 травня включно.

Згідно зі сирійським законодавством, кандидат у президенти повинен бути не молодшим 40 років, із яких десять він прожив на території країни. До основних вимог належить також відсутність іноземного громадянства. Крім того, претендент повинен заручитися підтримкою не менш ніж 35 депутатів парламенту.

Президент Башар Асад займає свою посаду з 2000 року. З березня 2011 року в Сирії триває громадянська війна. Проти шиїтської-алавітського меншини Асада виступає сунітська більшість, а також іноземні найманці. За даними правозахисників, жертвами конфлікту стали понад 150 тисяч людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram