ГоловнаКультура

У Національному музеї відкрилася виставка предметів, знайдених у Межигір'ї

Майбутнє колекції не визначено. У НХМУ предмети знаходяться на тимчасовому зберіганні

У п'ятницю, 25 квітня в в Національному художньому музеї відкрилася виставка "Кодекс Межигір'я".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На виставці представлені предмети, знайдені в Межигір'ї, серед яких як унікальні художні цінності - стародруки, ікони, картини, вази та скульптури, так і підробки.

Експозиція включає не тільки предмети з резиденції екс-президента, але й "експонати" з будинку екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Виставка налічує також близько 20 портретів Януковича. У музеї заявляють, що експертна комісія не знайшла предметів, які раніше були в музеях або мали штампи бібліотек.

Кураторами експозиції "Кодекс Межигір'я" виступили художник Олександр Ройтбурд та Аліса Ложкіна , шеф-редактори проекту ART UKRAINE та заступник генерального директора Мистецького Арсеналу.

"У день втечі Януковича нам з Алісою Ложкіною подзвонили з Межигір'я і сказали, що потрібні музейники. Увечері того ж дня ми були в резиденції та обдзвонили директорів музеїв, - розповідає Олександр Ройтбурд. - На ранок приїхали головні хранителі, організація "Блакитний щит" та бійці Самооборони. Через два тижні копіткої роботи все було описано та привезено сюди. Мені подзвонила Марія Задорожна (директор НХМУ ) та запросила бути куратором. Я прийшов і побачив звалені різнопланові речі, які зберігалися безсистемно. Спочатку ми не розуміли, як це можна класифікувати. У цих предметах ми побачили компенсацію дитячих травм людини, яка виросла у неблагополучній сім'ї, не отримала освіти та волею долі почала робити кар'єру у кримінальні 90-ті та надалі став главою держави, в якій ми всі жили. Ці речі покликані були затверджувати його самого у свідомості власної величі. Ієрархія цінностей змазана і тут ми можемо бачити як справжні шедеври, так і звичайне барахло".

Найціннішими знахідками Межигір'я куратори та експертна комісія вважають ікону візантійської традиції, імовірно 14-15 століття, стародрук «Апостол» Івана Федорова 1574-го року, "Євангеліє" 1784-го року, трипільську вазу, кілька картин Нікаса Сафронова, а так само роботи Івана Айвазовського, Василя Полєнова, Хендріка ван Балена.

"Картина Василя Полєнова "Христос і грішниця" або "Хто без гріха"- одна з найбільших цінностей колекції. Картина була знайдена випадково. Більшість предметів, які, знайдені в Межигір'ї, не мали художньої цінності, і ми були переконані, що це чергова підробка. Ми точно знаємо , що картину кілька років тому продали на британському аукціоні "Бонемс" більше, ніж за 4 млн фунтів стерлінгів. У резиденції картина висіла в одному з центральних холів, тому я не думаю, що власники не знали істинної цінності роботи", - розповідає Аліса Ложкіна, куратор виставки.

"В одному з темних коридорів між двома туалетними кімнатами я побачила картину "Збір манни небесної" антверпенского художника Хендріка ван Балена та Яна Брейгеля Старшого. Спочатку, я подумала, що це підробка або репродукція, як і більшість з того, що було знайдено. Картина знаходиться в чудовому стані так, як написана на міді. Це твір фламандського живопису кінця 16 - початку 17 століття", - ділиться Олена Живкова, заступник директора з наукової роботи Національного музею Варвари та Богдана Ханенків.

"Всі ці речі мають не художню цінність, а історичну - як предмети, що належали людині, яка увійшла у історію, на жаль, зі знаком мінус. Думаю, потрібно не переплавляти "ленінів" та "януковичів", а робити висновки. "Експонати" відбивають ідею марнотратства та нарцисизму, який присутній в залі, багато з них - цінний антикваріат. Нашою метою був етичний урок того, що влада повинна порівнбвати себе з тим народом, в якому вона панує", - вважає Аліса Ложкіна.

Виставка "Кодекс Межигір'я" проходить у Національному художньому музеї України і триватиме до 27 липня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram