ГоловнаСвіт

США і Японія домовилися про співробітництво з питань безпеки та оборони

Обама пообіцяв протистояти будь-яким зазіханням Пекіна на японські острови

США і Японія домовилися про співробітництво з питань безпеки та оборони
Синдзо Абэ, Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив у четвер, 23 квітня, що США і Японія домовилися про співпрацю з широкого кола питань безпеки та оборони. Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Абе, президент США Барак Обама привітав зусилля Токіо, спрямовані на реалізацію колективної самооборони.

Зараз японський прем'єр намагається скасувати добровільну заборону Японії на фактичне здійснення права колективної самооборони або пособництво союзникам, які зазнали нападу.

Прихильники цього заходу кажуть, що зняття заборони дозволить японській армії тісніше співпрацювати з озброєними силами США та іншими союзниками, а критики наполягають на тому, що це втягне Японію в зарубіжні збройні конфлікти.

Абе виступав на спільній прес-конференції після зустрічі з Обамою на вищому рівні.

Як нагадує euronews, зараз триває візит президента США до Японії. Під час переговорів з японським прем'єром Обама заявив, що проблема приналежності островів Сенкаку, які знаходяться в центрі територіальної суперечки між Пекіном і Токіо, відноситься до сфери договору про оборону між США і Японією, і Вашингтон протистоятиме будь-яким спробам позбавити Японію контролю над цими островами.

"Дозвольте мені повторити, що наш договір про безпеку є повномасштабним. Острови Сенкаку перебувають під управлінням Японії, тим самим вони підпадають під п'ятий пункт спільного договору про безпеку між США і Японією", - заявив він на підсумковій конференції.

Під час переговорів Обама і Абе не обійшли увагою і ситуацію в Україні. Президент США сказав, що зараз йде опрацювання нового пакету санкцій щодо Росії.

"Якщо я не озвучив нових санкцій щодо Росії, це не означає, що вони не готуються. Їх прийняття пов'язане з певними технічними труднощами, проте ми розглядаємо ймовірність їх застосування надалі", - сказав Обама.

Президент США Барак Обама перебуває в Токіо в рамках свого восьмиденного турне країнами Південно-Східної Азії. В рамках турне він відвідає також Південну Корею, Малайзію і Філіппіни.

Американський лідер також зустрівся з імператором Акіхіто і імператрицею Міхіко. У парку при Імператорському палаці президента США вітав почесний караул і діти з американськими і японськими прапорцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram