ГоловнаПолітика

СБУ затримала отамана кримських козаків

Громадянин "Ю" координував участь козаків у заворушеннях на сході

СБУ затримала отамана кримських козаків
Фото: depo.ua

У рамках антитерористичної операції 23 квітня СБУ затримала при спробі в'їзду з території АР Крим громадянина "Ю", отамана Об'єднання козаків Криму "Кримська паланка".

Про це повідомляє Антитерористичний центр при СБУ.

У лютому-березні 2014 року, виконуючи завдання і координуючи дії з представниками російської розвідки, використовуючи можливості підконтрольних йому громадських структур, "Ю" організовував і брав безпосередню участь у сепаратистських заходах на території АР Крим, зокрема в силових акціях захоплення російськими диверсійними групами українських військових частин, органів влади і управління АРК.

У квітні "Ю" координував участь представників проросійських козачих організацій у масових заворушеннях у Донецькій і Луганській областях, які супроводжувалися погромами і опором представникам влади із застосуванням зброї, а також захопленням державних будівель, зокрема обласних державних адміністрацій, районних управлінь внутрішніх справ і Служби безпеки України.

Встановлено, що затриманий за вказівкою ФСБ РФ організовував відправлення з території АРК груп козаків для участі в екстремістських і сепаратистських заходах у східних регіонах нашої держави. Крім того, поширював антиукраїнські настрої на території Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської й Одеської областей.

Проти "Ю" СБУ порушила кримінальне провадження за статтями 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України), 111 (державна зрада) та ч.1 ст.294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram