ГоловнаПолітика

Межигір'я та інші землі Януковича повертають у держвласність

До судів подано кілька позовів

Межигір'я та інші землі Януковича повертають у держвласність

Генеральна прокуратура України завершила перевірки законності надання в оренду ТОВ "Танталіт" урочища "Межигір'я" (Вишгородський р-н, Київська область), під час яких виявила низку порушень.

Встановлено, що Вишгородська РДА не мала повноважень розпоряджатися спірною земельною ділянкою державної власності, а тому не могла припиняти право постійного користування земельною ділянкою Будинку відпочинку "Пуща-Водиця" ГУ КМ України та не мала право надавати її в оренду і здійснювати відчуження, - розповів начальник головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Олег Кучер, якого цитує прес-служба Генпрокуратури в середу.

Він також зазначив, що проекти відводу земельних ділянок в оренду ТОВ "Танталіт" і Віктору Януковичу не пройшли встановлених законом процедур, у зв'язку з чим, прокуратура Київської області подала 3 позови в інтересах держави про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсним договору оренди земельних ділянок та державних актів на право власності на земельні ділянки, їх витребування з незаконного володіння.

Щодо оренди земель мисливського господарства "Сухолуччя" прокуратурою встановлено, що ці землі були незаконно вилучені з державного спеціалізованого лісомисливського господарства.

"Надалі, без зміни цільового призначення, земельна ділянка передана у приватну власність для забудови", - підкреслив начальник головного управління.

У зв'язку з цим прокуратурою Київської області заявлено два позови про визнання незаконними та скасування розпоряджень і визнання недійсними держактів на право власності на земельні ділянки лісового фонду площею 17,5 га вартістю 7,2 мл

Також Генпрокуратурою пред'явлено позов до госпсуду Києва про визнання недійсними рішень Київської міськради та держактів про право власності, на підставі яких через фіктивний житлово-будівельний кооператив "Котміст" у власність кільком комерційним структурам передано земельну ділянку в Конча-Заспі (Київська обл.) площею близько 40 га вартістю 126 млн грн.

Окрім цього, столична прокуратура виявила порушення при відчуженні земельної ділянки площею 5,6 га по Столичному шосе, 21 км у Голосіївському районі Києва. Ця ділянка землі зараз огороджена і на ній розпочато будівництво будівель невизначеного призначення, хоча вона має обмежений режим господарської діяльності.

Кучер повідомив, що перевірка надання в приватну власність понад 2 га землі під вертолітний майданчик на  Парковій дорозі в Києві триває.

Також прокуратурою встановлено численні порушення вимог законодавства при отриманні у 2007 році житловими кооперативами земельних ділянок загальною площею майже 360 га, розташованих у Голосіївському районі Києва, вартістю понад 600 млн грн.

"У подальшому вказані кооперативи передали земельні ділянки, надані їм у приватну власність, до статутних фондів інших товариств, які можуть бути пов'язані з інтересами колишнього президента України та його близького оточення. З метою визнання недійсними рішень Київради та державних актів про право власності на ці землі, Генеральною прокуратурою до господарського суду міста Києва пред'явлено 4 позови", - додав Кучер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram