ГоловнаПолітика

Кримські татари на виборах президента голосуватимуть на Херсонщині

Татари наразі не збираються оголошувати референдум про статус Криму

Кримські татари на виборах президента голосуватимуть на Херсонщині
Фото: crimea.comments.ua

Кримські татари будуть голосувати на виборах президента України 25 травня в Херсонській області.

Таке рішення ухвалено на засіданні Меджлісу 20 квітня, заявив народний депутат від фракції "Батьківщина", колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Були розмови про те, щоб відкрили виборчі дільниці в Криму, але, згідно із законом, виборів на окупованій території не проводять. Та й в умовах окупації результати голосування будуть "намальовані" точно так само, як і на нещодавньому тутешньому референдумі, оскільки проконтролювати їх буде практично неможливо. Тому обговорювався варіант організації в Херсонській області виборчої дільниці, де зможуть проголосувати кримчани", - заявив Джемілєв, повідомляє Gordonua.com.

Водночас він припустив, що очікувати масової явки кримських виборців у Херсоні не варто. Також Джемілєв заявив, що на засіданні обговорювалася кандидатура, за яку віддадуть голоси кримські татари. "Було вирішено, що це буде обов'язково представник демократичних сил. Ніяких конкретних прізвищ ми не затверджували, головне - щоб це не був представник протилежного табору", - зазначив депутат.

Джемілєв додав, що кримські татари наразі не збираються оголошувати референдум про статус Криму "через складну політичну ситуацію та міжнародну ізоляцію". "За нинішніх умов об'єктивно провести референдум неможливо. Ситуація на півострові нестабільна, в окуповану республіку ніякі спостерігачі не будуть пропущені. Сьогодні ми навіть вирішували, як найдоречніше, в якому ракурсі проводити за умов окупації наше національне свято весни Хідирлез", - сказав Джемілєв.

Нагадаємо, 15 квітня Верховна Рада України ухвалила закон про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України №4473-1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram