ГоловнаПолітика

СБУ спіймала двох диверсантів у Донецькій області

Установлено особу ще одного диверсанта - російського розвідника

Контррозвідка СБУ в рамках антитерористичної операції затримала члена диверсійної групи, яка діє у Слов'янську Донецької області, активіста "Донецької республіки", а також встановила особу члена диверсійної групи - підполковника розвідуправління Генштабу РФ.

Про це повідомила на брифінгу в четвер керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, повідомляє кореспондент LB.ua.

Затримано громадянина України Сергія Ржавського - члена диверсійної групи, яка виконувала завдання головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил РФ у Слов'янську Донецької області.

Ржавський, за словами Остапенко, брав безпосередню участь у масових заворушеннях у Донецьку, чинив насильство, опір працівникам правоохоронних органів із застосуванням зброї.

Завданням диверсанта мала стати організація масових заворушень у місті Волноваха Донецької області, зокрема ставилося завдання захопити міське відділення управління МВС України.

Крім того, затримано й доставлено до Києва диверсанта, громадянина України Олексія Білоуса, 1979 року народження, мешканця Донецька. Білоус - активіст "Донецької республіки", брав участь у масових заворушеннях у Донецькій і Луганській областях. Здійснював насильство із застосуванням зброї, вибухових речовин, тероризував мирне населення.

Білоус безпосередньо координував діяльність "Донецької республіки" з Росією.

У РФ Білоус планував провести зустріч з керівництвом партії "Родіна", щоб отримати вказівки та гроші для організації подальших підривних акцій.

Після затримання диверсанта підривну діяльність цієї групи заблоковано. Тривають допити і слідство.

У рамках АТО контррозвідка СБУ також установила особу члена диверсійної групи Ігоря Безлера, 1965 року народження. За даними спецслужби, до 2002 року Безлер проходив службу в підрозділах ГРУ ГШ ЗС РФ, закінчив службу у званні підполковника. Після цього був скерований в Україну.

У лютому 2014-го з Безлером відновили зв'язок співробітники ГРУ ГШ ЗС РФ. Виконуючи їхні вказівки, Безлер у лютому 2014-го виїхав в АР Крим, де брав участь у силових акціях захоплення військових частин, органів влади й управління. У квітні 2014-го Безлер за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи брав участь у захопленні будівлі УСБУ в Донецькій області, а пізніше - в захопленні райвідділення МВС України в місті Горлівка.

Нагадаємо, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав параноєю твердження Києва про причетність російських спецпризначенців до подій на південному сході.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram