ГоловнаПолітика

Доній: проведення референдуму до врегулювання ситуації в Україні - це допомога РФ

На думку нардепа, якщо українських сил не вистачає, потрібно залучити миротворців ООН або НАТО

Доній: проведення референдуму до врегулювання ситуації в Україні - це допомога РФ
Фото: Макс Левин

Нардеп, представник депутатської групи "Суверенна європейська Україна" Олесь Доній вважає, що поки ситуацію в Україні не стабілізують, немає змоги проводити законний референдум про державний устрій України.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Проведення референдуму до того, як влада візьме під контроль всю територію України, є допомогою Росії в її агресії, як засвідчив досвід Криму. Для проведення будь-якого референдуму повинна бути змога для агітації обох сторін, для мирного волевиявлення громадян, час для осмислення. Як засвідчив досвід Криму, після того як туди увійшли озброєні російські диверсанти і війська, можливості такої не існує. Аналогічна зараз ситуація в Донецькій і Луганській областях. Вони перебувають частково під контролем російських диверсантів, які залякують населення. Говорити про можливість за цих умов (коли є відчуття страху в населення) вільного волевиявлення - це абсурдно", - вважає Доній.

Нардеп переконаний, що для проведення волевиявлення спочатку потрібне примирення:

"Якщо не вистачає українських сил, повинні бути миротворці ООН чи НАТО, щоб була ситуація під контролем, потім уже можна буде говорити про якісь плебісцити, українські чи місцеві".

Доній не розуміє мотивів сьогоднішньої заяви в.о. президента Олександра Турчинова.

Нагадаємо, Турчинов не виключив можливості проведення всеукраїнського референдуму одночасно з проведенням президентських виборів, запланованих на 25 травня: "Я впевнений, що більшість українців на цьому референдумі, який може, якщо парламент прийме відповідне рішення, пройти разом із президентськими виборами, висловляться за неподільну, незалежну, демократичну й унітарну Україну".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram