ГоловнаПолітика

ПР проти залучення армії для зачистки на сході (оновлено)

Олександр Єфремов вважає неприйнятним застосування сили проти бойовиків

ПР проти залучення армії для зачистки на сході (оновлено)
Фото: Макс Левин

Фракція Партії регіонів виступає проти використання Збройних сил у східних регіонах України для вирішення проблеми захоплення державних будівель озброєними особами.

"Ми категорично проти силового сценарію розвитку подій. Тим більше, вважаємо неприйнятним використання української армії проти українських громадян", - сказав голова фракції Олександр Єфремов під час засідання погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів парламенту, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В офіційній заяві Партія регіонів назвала "неприйнятними, протизаконними і такими, що сіють паніку серед громадян України", заяви виконувача обов'язки президента Турчинова про залучення Збройних сил до "антитерористичної операції" на сході країни.

"Чинна влада, посилаючись на закони України "Про Збройні сили України" та "Про боротьбу з тероризмом", намагається виправдати власне безсилля в діалозі зі східними регіонами України. Замість того, щоб урегулювати ситуацію мирно, вона збирається ввести війська і проводити так звану антитерористичну операцію, фактично спецоперацію проти власного народу", - йдеться, зокрема, в заяві.

"Відповідно до статей 85 і 106 Конституції України, це не може бути одноосібне рішення в.о. президента України Турчинова О.В. Це важливе питання обов'язково має бути обговорено в парламенті після виходу відповідного указу. За нормами Конституції, Верховна Рада повинна схвалити рішення президента України про використання Збройних сил України й інших військових формувань у разі військової агресії проти України", - резюмували в ПР.

Увечері 13 квітня в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок проведення широкомасштабної спецоперації із залученням ЗС України у зв'язку з подіями на сході країни. У понеділок о 9:00 минув термін ультиматуму, висунутого владою в Києві бойовикам на південному сході України: від них зажадали здати зброю і звільнити захоплені адмінбудівлі в обмін на непереслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram