ГоловнаПолітика

Держдеп США перелічив свідчення причетності Росії до дестабілізації в Україні

Американці відзначили скоординований характер нападів на адмінбудівлі

Держдеп США перелічив свідчення причетності Росії до дестабілізації в Україні
Фото: topwar.ru

Державний департамент США перерахував свідчення того, що до агресивних дій проросійських сепаратистів на сході України причетна Росія.

"12 квітня збройні проросійські бойовики захопили адміністративні будівлі протягом злагодженої та професійної операції, яку проводили в шести містах Східної України. Багато бойовиків були в бронежилетах і камуфляжі з видаленими погонами і зі зброєю російського походження", - сказано в повідомленні Держдепу.

"Доказом того, що операції 12 квітня були заплановані заздалегідь, є той факт, що захоплення відбувалися одночасно в декількох містах Східної України: Донецьку, Слов'янську, Красному Лимані, Краматорську, Красноармійську та Дружківці. Є повідомлення, що спроби захопити будівлі в інших східних містах України провалилися", - йдеться в документі.

При цьому в зовнішньополітичному відомстві США наголосили, що напади в декількох містах "мають схожі особливості і тактику, включно із захопленням будівель органів державного управління та правоохоронних органів, із захопленням зброї в певних, заздалегідь визначених об'єктах, із примусовим обмеженням повноважень місцевих чиновників, швидким установленням блокпостів і барикад, нападом на вежі зв'язку і розгортанням добре організованих сил".

Держдеп також звернув увагу, що в кожному з таких випадків "незалежні ЗМІ зазнавали переслідувань і припинення мовлення, тоді як проросійські ЗМІ отримали спеціальний доступ і використовувалися для передачі вимог цих збройних угруповань".

На переконання американської сторони, події 12 квітня "переконливо свідчать, що у Східній Україні Росія тепер використовує ту саму тактику, що й у Криму, з метою розпалювання сепаратизму, підриву суверенітету України та здійснення контролю над своїм сусідом, порушуючи зобов'язання Росії в рамках міжнародного права".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram