ГоловнаПолітика

Російське МЗС: доказів причетності РФ до українських сепаратистів немає

Водночас Україну застерегли від силових дій проти екстремістів

Російське МЗС: доказів причетності РФ до українських сепаратистів немає

Російське МЗС відхрестилося від участі російських агентів у сепаратистських діях на Сході України.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії нібито після телефонної розмови голів МЗС Андрія Дещиці та Сергія Лаврова.

"Під час розмови А.Б. Дещиця намагався покласти відповідальність за ускладнення ситуації на Півдні і Південному Сході України на Росію. Він стверджував, що в цих регіонах діють якісь російські агенти і нібито декількох з них уже заарештовано. У відповідь С.В. Лавровим було заявлено, що жодних підстав для таких тверджень немає. Він нагадав, що схожі претензії на адресу Росії звучать і з Вашингтона, але нам так і не було надано конкретних фактів", - йдеться в повідомленні.

При цьому Росія вирішила, що не зайве нагадати українському керівництву, аби воно не допустило якихось силових сценаріїв на Півдні і Південному Сході України.

"А.Б. Дещиці було вказано на неприйнятність погроз розпочати штурм будівель, зайнятих протестувальниками в Донецьку та Луганську. С.В. Лавров наполегливо закликав українську сторону діяти виключно мирно, через діалог, з повним урахуванням законних вимог Півдня і Південного Сходу України, включно з прямим залученням представників цих регіонів у процес конституційної реформи", - йдеться в повідомленні МЗС.

При цьому Лавров запевнив, що підготовку чотиристоронньої зустрічі Росія-США-ЄС-Україна - "і змістовну частину, і її формат і терміни - продовжують обговорювати Москва і Вашингтон".

Нагадаємо, на думку керівника Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тимчука, яку водночас поділяють представники чинної влади в Україні, зокрема міністр МВС Арсен Аваков, сепаратистська активність на Сході спланована силами російської розвідки для того, щоб зірвати чотиристоронню зустріч у Женеві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram