ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" пропонує Європі купувати газ на кордоні Росії з Україною

Андрій Коболєв визнав загрозу припинення поставок російського газу

"Нафтогаз" пропонує Європі купувати газ на кордоні Росії з Україною
Фото: EPA/UPG

Українська сторона запропонувала Європейській комісії та провідним європейським компаніями домовитися з "Газпромом" про закупівлю газу на західному кордоні Росії.

Про це повідомив голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна.".

Він визнав загрозу припинення газопоставок в Україну та Європу.

"(Загроза) є. На жаль, якщо політика бере верх над економікою в газовій сфері, то така загроза дуже висока", - зазначив Коболєв.

За його словами, уникнути припинення поставок російського газу можна лише двома шляхами.

"Або нам домовитися з "Газпромом" про збереження ціни (до квітня ціна російського газу становила 268 доларів за тисячу куб. м), або нам домовитися з європейськими компаніями, які куплять газ у "Газпрому" і потім продадуть його нам, а також почнуть безпосередньо оплачувати наші послуги з транзиту газу нашою територією", - зазначив голова "Нафтогазу".

"Ми вже запропонували Європейській комісії та провідним європейським компаніями почати переговори з "Газпромом" щодо купівлі газу на західному кордоні Росії для закачування в наші ПСГ та транзиту до Європи", - зазначив Коболєв.

Нагадаємо, з 1 квітня Росія скасувала всі знижки на газ для України і встановила ціну 485 доларів за тисячу куб. м. Україна з такою ціною не згодна. "Нафтогаз" винен "Газпрому" 2,2 млрд доларів, проте відмовляється віддавати борг до узгодження ціни на газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram