ГоловнаПолітика

Україна опротестувала денонсацію угод щодо Чорноморськогу флоту

Російська сторона грубо порушила норми міжнародного права

Україна опротестувала денонсацію угод щодо Чорноморськогу флоту
Фото: www.president.gov.ua

МЗС України направило кілька нот російській стороні у зв'язку з односторонньою денонсацією угод щодо базування ЧФ у Криму.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, повідомляє УНІАН.

Він зауважив, що через припинення Російською федерацією дії базових угод щодо Чорноморського флоту і тимчасового перебування Чорноморського флоту Росії на території України, були направлені відповідні ноти на адресу МЗС Росії. "Зокрема, Україна зазначила, що такі рішення та дії РФ є неправомірними і не відповідають вимогам Віденської конвенції стосовно права міжнародних договорів від 1969 року. Російській стороні нагадують про необхідність дотримання процедури, яка встановлена цією конвенцією щодо припинення дії договорів, відповідно до якої вона має право на припинення дії договорів не раніше ніж через три місяці після інформування української сторони про такий намір, а також у разі, якщо у зазначений термін українська сторона не висловить своїх заперечень" , - сказав Перебийніс .

Він також зазначив, що українська сторона висловила свої заперечення 2 квітня цього року.

Перебийніс також вкотре наголосив, що російська сторона грубо порушила норми міжнародного права, здійснивши протиправну анексію АР Крим.

Нагадаємо, 1 квітня Рада Федерації РФ денонсувала угоди, що регулюють порядок перебування Чорноморського флоту РФ в Криму, зокрема, "харківські угоди" щодо продовження на 25 років базування Чорноморського флоту в Криму в обмін на надання Україні стодоларової знижки на газ. 2 квітня цей закон підписав президент Володимир Путін.

Україна не визнає односторонню денонсацію Росією цих угод і збирається звернутися до міжнародного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram