ГоловнаЕкономікаДержава

Продан: постачання через Словаччину дозволять пережити зиму без російського газу

Закупівлю газу в Європі будуть здійснювати на умовах постачальників

Продан: постачання через Словаччину дозволять пережити зиму без російського газу
Фото: Макс Левин

Якщо Росія припинить постачання газу "Нафтогазові", Україна зможе забезпечити себе паливом завдяки власному видобутку і реверсним постачанням із Євросоюзу. Але для цього необхідно відкрити словацький напрямок.

Про це заявив у Верховній Раді міністр енергетики Юрій Продан, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вільна потужність через Словаччину - це близько 20 млрд куб. м газу на рік, у перерахунку на добу - близько 50 млн куб. м газу на добу. З урахуванням Польщі й Угорщини, а це ще близько 20 млн куб. м газу на добу, ми в напруженому режимі можемо вийти і пройти опалювальний сезон", - сказав він.

Продан заявив, що постачати газ в Україну планують німецька RWE і французька газова компанія. "Закупи газу на реверсному маршруті ми проводитимемо терміново і на тих умовах, які були запропоновані безпосередньо європейськими газопостачальними компаніями", - сказав він.

При цьому міністр наголосив, що для реалізації такого сценарію дуже важливо, щоб сам Європейський Союз отримував газ у повному обсязі, в тому числі російський.

Нагадаємо, Україна качала газ із Європи від листопада 2012-го до січня 2014-го. За минулий рік обсяг реверсних постачань сягнув трохи більше за 2 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram