ГоловнаЕкономікаФінанси

У березні сповільнився відтік депозитів населення

Кількість готівки на ринку за місяць зросла на 15 млрд грн

У березні сповільнився відтік депозитів населення
Фото: Макс Левин

За даними Національного банку, населення в березні винесло з банків 5,3% своїх гривневих вкладів і 6,4% валютних. У грошовому вираженні це становить понад 12 млрд грн і $1,35 млрд. У лютому відтік становив 19 млрд грн і $1,4 млрд.

У результаті загальний обсяг вкладів фізичних осіб до квітня скоротився до 221,2 млрд у гривні й 19,8 млрд у доларах (в еквіваленті), повідомляється на сайті регулятора.

Від початку року відтік депозитів населення становив 32,5 млрд грн і $3,1 млрд.

Компанії в березні теж знімали гроші з рахунків. Відтік коштів з їх гривневих вкладів становив близько 0,2%, а з валютних - 9%. Обсяг депозитів станом на початок квітня становив 158,3 млрд у гривні та 6,6 млрд у доларах США.

При цьому за рахунок триваючої девальвації гривні і, відповідно, переоцінки валютних внесків в цілому обсяг коштів на депозитах в банках скоротився всього на 1,1% до 669,5 млрд грн.

Окрім того, в результаті відтоку вкладів кількість готівкових грошей поза банками за місяць зросла більш ніж на 15 млрд грн до 268,5 млрд.

Нагадаємо, банки зараз усіма силами намагаються стримати відтік коштів з системи, тому що в результаті масового відтоку грошей може обвалитися вся банківська система. Тому зараз ставки на депозити в багатьох банках вже перевищують 20% річних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram