ГоловнаСвіт

НАТО посилить присутність у Східній Європі

У країнах альянсу, які відчувають загрозу від Росії, можуть розмістити американські війська

НАТО посилить присутність у Східній Європі
Филипп Бридлав
Фото: www.stripes.com

Головнокомандувач Збройними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав, який розробляє комплекс заходів у відповідь на російську військову загрозу в Україні, повідомив, що одним із цих заходів може стати розміщення американських військ на території східноєвропейських держав-членів альянсу, які вважають, що вони наражаються на небезпеку.

Генерал ВПС США Філіп Брідлав заявив агентству Associated Press, що він не може "виключати участь у цьому проекті жодної країни, включаючи Сполучені Штати", повідомляє російська служба "Голосу Америки".

Міністри закордонних справ країн НАТО запропонували Брідлаву до 15 квітня представити пакет заходів, покликаних показати сусіднім з Росією країнам, що входять до альянсу, що інші члени блоку готові їх підтримати.

"Фактично, ми розглядаємо комплекс наземних, повітряних і морських заходів, які додадуть впевненості нашим східним союзникам, - сказав Брідлав Associated Press. - Мені доручено представити їх наступного тижня, але я маю намір зробити це в найкоротші терміни".

Відповідаючи на питання, чи можуть американські солдати опинитися в сусідніх з Росією країнах - членах НАТО, американський генерал сказав: "Я не можу виключити участь жодної країни".

Виступаючи на закритті конференції НАТО в Парижі, Брідлав заявив, що військова присутність Росії біля кордонів з Україною не зменшується.

Як підтвердження слів генерала співробітники апарату Брідлава представили Associated Press кілька комерційних супутникових фотографій, на яких, за їх словами, зображені російські військові літаки, бойові вертольоти, бронетехніка, артилерія, а також, можливо, бригада ВДВ або спецпризначенців, дислокована на схід від українсько-російського кордону, в тому числі біля узбережжя Азовського моря.

Військовий аналітик вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Ентоні Кордесмана після вивчення супутникових фотографій висловив сумніви, що зображені на них військові підрозділи займаються навчаннями.

Очевидно, вони знаходяться "в стані бойової готовності", сказав він.

Компанія DigitalGlobe, що зробила знімки, повідомила, що вони відносяться до кінця березня.

"Ми бачимо, що тут зосереджено близько 40 тисяч військовослужбовців, - сказав Брідлав. - Росіяни мають тут літаки і вертольоти, артилерію, польові шпиталі, засоби зв'язку та радіоелектронної боротьби".

При цьому цілі Кремля залишаються неясними, сказав головком НАТО в Європі. Російські війська можуть залишатися на місці і лякати Україну просто своєю присутністю, вони можуть рушити на південь, щоб створити сухопутне сполучення з Кримом, зробити кидок до Одеси й Придністров'я або захопити інші регіони Східної України, російськомовне населення яких вимагає об'єднання з Росією, сказав він.

У кожнім разі, російські війська готові висунутися, якщо такий наказ надійде. "За нашими оцінками, на це буде потрібно не більше за 12 годин", - сказав Брідлав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram